Nie wypowiedziałam umowy OC po sprzedaży auta.

• Autor wątku Autor wątku viki50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

viki50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Nie wypowiedziałam umowy OC po sprzedaży auta. Pomocy!!!

Witam wszystkich.
Proszę o pomoc w takiej sprawie:
02-07-2010 sprzedałam auto - przez auto-komis - ubezpieczenie OC ważne było do 21-09-2010. Zapomniałam złożyć wypowiedzenie OC i tym samym zawiadomić ubezpieczyciela o sprzedaży auta, dzisiaj przysłano mi nową polisę OC na nowy okres ubezpieczeniowy.
Jakie mam szanse na wyjście z tej opresji, nie ponosząc kosztów nowego ubezpieczenia OC?
Za pomoc z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
Miałaś na to 30 dni i jeśli tego nie zrobiłaś,to zapłacisz tą nową polisę,a szans nie widzą,by się z tego wymigać...

Przede wszystkim zgłoś sprzedaż - bo do momentu zawiadomienia TU o sprzedaży odpowiadasz z nabywcą solidarnie za zapłatę składki.
TU teoretycznie powinno wówczas skierować roszczenie do nabywcy, może Ci się uda i nabywca jednak zapłaci.

Poza tym, po sprzedaży nie mogłeś już wypowiedzieć tej umowy - prawa i obowiązki przeszły na nabywcę i tylko on mógł złożyć wypowiedzenie. Ty powinieneś tylko zawiadomić TU o sprzedaży.

Dzięki za odpowiedzi :), mimo wszystko coś mi tu nie gra, podejrzewam, że nabywca nie wypowiedział im umowy OC, czyli mogę podejrzewać, że jeździ bez OC, albo teraz będą dwie polisy - chyba, że w tym TU mają lekki bałagan, albo też chcą zarobić na mojej głupocie.

Nowonabywca nie złożył rezygnacji z polisy, dlatego polisa automatycznie się wznowiła. Ochrona OC jest, musi tylko zapłacić. Pamiętaj o jak najszybszym dostarczeniu umowy kupna/sprzedaży do T.U. tak jak wspomniał tri.

Jutro wyślę im faksem i mam nadzieję, jeśli będę musiała cokolwiek zapłacić,że naliczą mnie tylko do momentu zgłoszenia sprzedaży, w najgorszym wypadku za pół roku :).

Powrót