"Nie wyrażamy zgody na rozstrzyganie sporu przez Sąd Polubowny"

• Autor wątku Autor wątku Anette 81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anette 81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Kilka dni temu dostałam pismo z odrzuconej reklamacji a w piśmie było jedno zdanie którego nie zrozumiała :"Jednocześnie informujemy, iż nie wyrażamy zgody na rozstrzyganie sporu przez Sąd Polubowny."
Czy , rzeczywiście nie mam prawa tego zaskarżyć??? Z tego co zdążyłam się zorientować to prawo ciągle się zmienia ... Może ktoś pomoże mi w zrozumieniu tej kwestii???? Z góry dziękuję za odpowiedź.

re: "Nie wyrażamy zgody na rozstrzyganie sporu przez Sąd Polubowny"

Tak jak napisał loco1 - jesli nie zgadza się pani ze stanowiskiem sprzedawcy moze pani isć do sądu powszechnego.

Sąd polubowny prowadzony jest np. przez inspekcję handlową,by jak nazwa wskazuje, polubownie rozstrzygać spory między konsumentami a przedsiębiorcami - jednak by sprawa przed sądem mogła zaistniec obie strony muszą wyrazić na to zgode. Pani przedsiębiorca już na tym etapie zaznaczył,że nie wyraza zgody na polubowne załatwienie sprawy

A to nie jest tak , że takimi sprawami zajmuje się sąd polubowny?

Tak , z tym że ja już byłam w PIH-u i to oni wysłali w moim imieniu pismo . Teraz dostałam to pismo zwrotne. Czyli rozumie, że jedynie zostaje mi sąd ?

Anette 81 napisał:
Tak , z tym że ja już byłam w PIH-u i to oni wysłali w moim imieniu pismo . Teraz dostałam to pismo zwrotne
IH (już nie ma PIH'u, teraz jest w każdym województwie oddzielny inspektor wojwódzki) nie zajmuje się "ponownymi" reklamacjami, jesli oni wysali pismo do przedsiębiorcy najprawdopodobniej złozyła paniw niosek o mediacje, na którą przedsiębiorca nie wyraził zgody, zaznaczając jednoczesnie,ze nie wyraza zgody na sąd polubowny.

Reasumujac - jęlsi uważa pani,że pani reklamacja była zasadna, przedsiębiorca się myli, to pozostaje pani jedynie udowodnić to przed sądem

Dziękuję za odpowiedź.

Powrót