Nie Wywiazanie sie z UMOWY

• Autor wątku Autor wątku tadziula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tadziula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich. Mam prośbe i szukam porady.... Wynajołem osobe która posiada własną firme na sprowadzanie aut z zagranicy. Umowa została spisana do niej dołaczono w pozniejszym terminie aneks w ktorym to zleceniobiorca zobowiazuje sie do podanego terminu oddac włacone pieniadze na poczet sprowadzenia samochodu. Do tej pory pieniedzy brak, zgłosiłem ten fakt na policje. Moje pytanie czy to wystarczy aby odzyskac włacona gotówke- jakie sa szanse na odzyskanie pieniedzy i jak to długo moze potrwac?

nie do końca jasne jest jak to była umowa (z dalszej treści prawdopodobna jest umowa zlecenia) jaka była jej treść i jaka była dokładna treść aneksu.
Brak informacji dotyczącej wezwania kontrahenta do wykonania umowy, terminów - poza enigmatycznym "do tej pory".

Dlatego o ile ktokolwiek pokwapi się na odpowiedź nie należy się spodziewać innej odpowiedzi niż:
"szanse są...trudne do oszacowania",
"od paru miesięcy do paru lat jeżeli w ogóle"
i moje ulubione "to zależy".

a tak poza tym o jaką kwotę chodzi?

Umowa była o tresci " ja nizej podpisany X zwany zleceniobiorca zozobiazuje sie do sprowadzenie samochodu Audi A3" za w/w zadanie pobrana zostla kwota w wysokosci 1000 zl. W razie rezynacji zleceniodawcy polowa kwoty wplaconej przepada na poczet zleceniobiorcy"

W umowie nie jest okreslone kiedy ma byc zrealizowna.Dlatego tez spozadzilem aneks w ktory to okreslilem termi oddania pieniedzy. Gdyz dotarlo do mnie ze nie bedzie samochodu, zleceniodawca procz pieniedzy za swoja usluge wziol nie tylko polskie ale i 300 euro. Krotko mowiac suma na ktora wziol odemnie to okolo 2500 zl. a termin zwrocenia pieniedzy za niewykonanie wszak ma swoja firme czyli powziol zleenie i je nie wykonal.

Powrót