nie zaplacone rachunki w niemczech

• Autor wątku Autor wątku daross
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daross

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. od sierpnia do grudnia wykonywalem zlecenie w koloni, mam zalozona firme w niemczech, zlecenie polegalo na malowaniu pomieszczen biurowych. nie mialem podpisanej zadnej umowy gdyz znalem architekta z innych robot .Za kazdy tydzien pracy wystawialem rachunek,ktory architekt musial podpisac i oddawal zleceniodawcy ktory placil.Problem polega na tym ze architekt w grudniu wyjechal na urlop nie oddajac zleceniodawcy moich rachunkow i ten nie zaplacil twierdzac ze nie sa podpisane.kiedy architekt wrocil w styczni pojawil sie nowy problem...zleceniodawca powiedzial ze nie zaplaci poniewaz jak to nazwal niemiec zrobil by to taniej,szybciej i lepiej...urzywal tez slow ze Polacy powinni robic 30% taniej niz niemcy tylko dla tego ze sa Polakami itp. architekt zrobil mu kalkulacje i wyszlo ze za prace ktore wykonalem niemiec wziol by 30 tys wiecej wiec pieniadze mi sie naleza,ten jednak stwierdzil ze go to nie interesuje i doczepil sie do jakosci,tu musze napisac ze jakosc wykonywanych prac przeze mnie jest wysoka (15 lat doswiadczenia w niemczech) problem jest w wymyslach architekta ktory wybral nieodpowiednie materialy do zabudowy i teraz wychodza rysy nie z mojej winy,ale on tez sie broni ze ja powinienem zrobic tak zeby ich nie bylo,choc to nie mozliwe bo pytalem sie nawet technikow budowlanych i innych architekto,ale on probuje ratowac swojaskore.Nie mialem z nimi zadnej umowy ktora precyzowala by zakres i jakosc robot,wielokrotnie powtarzalem ze jesli to zrobie to bez gwarancji,a oni kazali to zrobic,wiec robilem.Pytanie czy sa jakies mozliwosci odzyskania pieniedzy jesli zostaly wystawione rachunki i jestem przekonany o swoich racjach? jak rozwiazac ten problem?

Nie jesteś pierwszym i ostatnim że zostałeś tak potraktowany.
To w Niemczech jest nagminne najpierw praca potem szukają wad
Potem pisma od adwokatów i to się ciągnie miesiącami.
Dlatego stosuje się tygodniowe wypłaty jeżeli nie płaci to nie pracuję
Powodzenia

Powrót