P
piotrek2793
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Nazywam się Piotr. Miałem zarejestrowaną gewerbę od 28 czerwca 2016r. do 31 października 2018r. Dostawałem zlecenia od Pana Andreasa od 28.05.18 do 07.09.18. Nie wypłacił mi 3 ostatnich rachunków z 3 tygodni na kwote 3382 Euro. Mój zakres obowiązków to wykonywanie instalacji światłowodowej w rurkach PCV ,korytach plastikowych lub metalowych, montaż puszek światłowodowych, spawanie pomiary tych przewodów i przeciąganie kabli. Mam kurs światłowodowy który wykonałem w Polsce. Jest on ważny na całym świecie tylko nie uznawałem go w Niemczech. Posiadam zdjęcia każdej instalacji wykonanej przeze mnie. Zdjęcia są zarówno przed przystąpieniem do pracy i po wykonanej pracy. Kwote jaką mi płacił to 20 euro brutto za godzine.
We wrześniu otrzymałem informację o reklamacji za moją pracę. Andreas wstrzymał wtedy zapłatę za 4 rachunki. Powiedział że jak naprawie swoją prace to wtedy przeleje całą sumę. Postanowiłem sam naprawić usterki.
W październiku wyjechałem do Niemiec w celu naprawienia usterek. Po naprawie Andreas wypłacił mi tylko 1 fakturę z 4. Nie wypłacił mi 3 ostatnich rachunków twierdząc że nie ma pieniędzy.
W listopadzie wysłałem mu upomnienie Mahnung. Nie otrzymałem pieniędzy mimo to.
Czy miał ktoś z was podobną sytuacje? Słyszałem że jeżeli pracuje się na Gewerbie i wykonuje pracę na godziny to wynagrodzenie się nie należy?
Zastanawiam się jakie szanse mam w sądzie na wygraną? On ma duża firme i zatrudnia około 30 osób a ja miałem tylko małą jednoosobową firme.
We wrześniu otrzymałem informację o reklamacji za moją pracę. Andreas wstrzymał wtedy zapłatę za 4 rachunki. Powiedział że jak naprawie swoją prace to wtedy przeleje całą sumę. Postanowiłem sam naprawić usterki.
W październiku wyjechałem do Niemiec w celu naprawienia usterek. Po naprawie Andreas wypłacił mi tylko 1 fakturę z 4. Nie wypłacił mi 3 ostatnich rachunków twierdząc że nie ma pieniędzy.
W listopadzie wysłałem mu upomnienie Mahnung. Nie otrzymałem pieniędzy mimo to.
Czy miał ktoś z was podobną sytuacje? Słyszałem że jeżeli pracuje się na Gewerbie i wykonuje pracę na godziny to wynagrodzenie się nie należy?
Zastanawiam się jakie szanse mam w sądzie na wygraną? On ma duża firme i zatrudnia około 30 osób a ja miałem tylko małą jednoosobową firme.