nie zapłacono za wykonana prace pomocy

• Autor wątku Autor wątku rrobsonn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rrobsonn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam mam taki problem wynajolem mieszkanie do remontu w ktorym przeciekał sufit.nad moim pokojem jest taras wiec po rozmowie z wlascicielami doszlismy do w niosku ze trzeba zrobic taras tak zeby nie puszczal wody cala prace z grobsza wycenilem na 2920zł robocizna 1720zl + material 1200zl ale bez transportu tj.transportu swoim autem materialu z punku a do punktu b, paliwa i wniesienia materialu na 3p sytuacja jest taka ze kamienica ma 2 wlascicieli ktorzy mieli mi zaplacic po polowie tzn.1 wlasciciel polowe pieniedzy za material 600zł i polowe za robocizne 860zł i drugi tak samo nie mowiac juz o kosztach wniesienia i transportu mianowicie problem polega na tym ze jedna z pan rozliczyla sie ze mna do zera a druga zaplacila tylko 600zł za material i nie chce mi wyplacic pieniedzy za robocizne w wysokosci 860zł chciaz obie odbieraly taras po skonczonej pracy i nie mialy zadnych zastrzezen tak wiec zostalem zmuszony do zlozenia wniosku do sądu tylko nie wiem pod jaki art. to podlega i w ktorym sadzie mam zlozyc wniosek. prosze o pomoc i moze inne warianty rozwiazania mojej sprawy z gory serdecznie dziekuje

art 663 kc

W umowie powinno być postanowienie, że tego typu 'duże remonty' są obowiązkiem wynajmującego. Załącz też umowę.

Tak nawiasem, jest to roszczenie solidarne wobec każdego współwłaściciela. Możesz żądać jego spełnienia od każdej Pani właścicielki.

Ostatnia edycja:
ok tylko nie mam umowy wynajmu czy najmu ponieważ nie mieszkam w tym mieszkaniu dopóki nie skończę jego remontu a sytuacja ogólnie jest taka ze p.xxx ma 3 mieszkania w kamienicy a pani zzz tylko 1 remont tarasu dlatego był podzielony na obie panie bo przez moje mieszkanie przelatywała woda do mieszkania 2 właścicielki kamienicy. p.xxx rozliczyła się ze mną za prace i materiał a p. zzz tylko za materiał

Powrót