Nie zdałem roku w szkole. Czy przysługuje mi renta rodzinna?

• Autor wątku Autor wątku Lod0wa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lod0wa

Witam ponownie.

Napisze tutaj krócej może wkońcu ktoś mi pomoże...

Mój problem polega na tym że kończe rok szkolny w szkole której jestem i od wrzesnia zamierzam się przepisać do innej szkoły.Moje pytanie brzmi

Czy mimo że nie zdalem w obecnej szkole i nie odebrałem papierów ( czyli teoretycznie zostaje na drugi rok w tej samej klasie i szkole ) lecz we wrzesniu mam zamiar odebrac stamtad papiery i iść do Liceum..

Czy mimo tego będę miał rente na te wakacje?

Na karcie emeryta i rencisty którą wysyła zus.. mam ' 31 sierpien 2010 ' czy do tej pory będzie przyznawana renta ?

Skoro nie zdałeś, to nie jesteś uczniem, nie ma więc prawa do renty rodzinnej. Od września, pod warunkiem podjęcia nauki będziesz, miał prawo do renty rodzinnej.
Sam zapis na decyzji, czy na legitymacji ni znaczy. Masz obowiązek zawiadomienia ZUS o przerwaniu nauki - poczytaj pouczenie do decyzji.

Nie musisz teraz powiadamiac zus.To ze nie zdałes nie ma znaczenia,w sierpniu wez zaswiadczenie,ze kontynuujesz nauke w liceum i wyslij do zusu.Tak samo było moim synem.Przeciez ty nie przerwałes nauki tylko nie zdałes do nastepnej klasy z jakichs tam powodów.

HalinaiStasiu2008 napisał:
Przeciez ty nie przerwałes nauki tylko nie zdałes do nastepnej klasy z jakichs tam powodów.

Genialny wniosek! Nauka przerwała się sama :)

Witam, mam pytanie(i nie chce zakładać tematu gdyż istnieje wiele o podobnej tematyce):czy jeśli podczas semestru nie uczestniczyłem w zajęciach z 1 przedmiotu a na resztę chodziłem i składam rezygnację ze studiów czy istnieje możliwość że zus zażąda zwrotu renty za okres w którym nie uczestniczyłem w tym 1 przedmiocie?

Nie. O przerwaniu nauki (rezygnacji ze szkoły) należy zawiadomić niezwłocznie ZUS. Wstrzymanie wypłaty renty nastąpi od miesiąca, w którym przerwałeś naukę.

Ostatnia edycja:
O zgłoszeniu do ZUSu wiem,bo już to zrobiłem

Czyli ZUS żąda zwrotu renty, tylko w przypadku gdy uczeń/student wogóle nie chodzi na zajęcia?

Powrót