nie zgloszona umowa zlecenie do urzedu pracy

• Autor wątku Autor wątku zaneta_p@yahoo.co.uk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaneta_p@yahoo.co.uk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Otóż mam taki problem w od kwietnia do pazdziernika tego roku bylam na zasilku dla bezrobotnych. W maju starałam się o pracę byłam na 2 dniowym szkoleniu, po czym szefowa stwierdziła że dopiero od wrzesnia moze mnie przyjac do pracy, we wrzesniu miała kontrole z Inspekcji Pracy gdzie oni dopiero ją uświadomili ze za kazde szkolenie nie wazne czy trwalo godzine, czy dwie czy caly dzien musi dawać pracownikowi umowe zlecenie. Więc jak we wrześniu do niej przyszlam do pracy dala mi umowe zlecenie za maj za 2 dni.Bylam z ta umowa w urzedzie i kazali mi napisac podanie pprostujace dlaczego dopiero teraz zglaszam sie z umowa i że bede musiala zwrocic caly zasilek od maja. Prosze o pomoc co w obecnej sytuacji mam zrobic

Niestety, trzeba będzie zwrócić zasiłek, który pobrałaś od dnia szkolenia. W obecnej sytuacji wypłacony od dnia szkolenia zasiłek dla bezrobotnych staje się świadczeniem pobranym nienależnie i podlega zwrotowi. Na spłatę należności będziesz miała 14 dni od dnia doręczenia decyzji w przedmiocie obowiązku zwrotu nienależnie pobranego świadczenia pieniężnego - art. 76 ust. 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Pewnie Cię to nie pocieszy, ale na przyszłość będziesz wiedziała, żeby nie przystępować do pracy czy szkolenia bez zawartej umowy.

Ostatnia edycja:
Powrót