Nie zwrócenie spółce jej własności

• Autor wątku Autor wątku Pan-tera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pan-tera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Jestem udziałowcem wraz z inną osobą w spółce z o.o. Jesteśmy jedynymi udziałowcami.
Do niedawna razem zasiadaliśmy w zarządzie. Jakiś czas temu drugi udziałowiec zrezygnował z zasiadania w zarządzie, ponieważ otworzył konkurencyjną spółkę ale nie oto chodzi.
Osoba ta kiedy odeszła z zarządu zabrała z sobą mienie należące do spółki, chodzi tu o środki trwałe. Próbowałem sie z tą osobą dogadać jednak nie przyniosło to żadnych rezultatów.
I na koniec moje pytanie: czy w obliczu powyższych faktów moge zgłosić na policję kradzież mienia firmy? Bo wydaje mi się, że w inny sposób tego nie załatwie.

Jakie ma znaczenie czy spółka została rozwiązana ? Majątek spółki należy do niej samej a nie do udziałowców.

Pytania są następujące :
1. jaki stosunek (stosunki) prawny łączył spółkę z byłym członkiem zarządu ?
2. czy rezygnacja z funkcji prezesa jest skuteczna (tj. czy stosunek z pytania pierwszego został rozwiązany)
3. Na jakiej podstawie były członek używał rzeczy należących do spółki (jakieś protokoły przekazania lub inne dokumenty ) ?
4. czy były członek został wezwany do zwrotu rzeczy należących do spółki przez obecny zarząd ?

kradzieży chyba nie możesz zgłosić (ale specjalistom od karnego nie jestem), co najwyżej przywłaszczenie mienia z 284 kk.

Ostatnia edycja:
Istnieje powództwo cywilne (wydobywcze) w celu odzyskania rzeczy.

Powrót