niealimentacja-warunkowe umorzenie

• Autor wątku Autor wątku dorotam81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotam81

Użytkownik
Odpowiedzi
119
Witam.Mam pytanie odnośnie niealimentacji.Rozstaliśmy sie z moim ex ponad 10lat temu,gdy tylko zaszlam w ciążę,gdy sym skończył rok założyłam sprawe o alimenty,ponieważ w żaden sposób ex mi nie pomagał-po zasądzeniu alimentów przez kolejne lata nie dostałam od niego ani grosza.Rok temu odbyła się sprawa z art.209 par.1 o uporczywe uchylanie się od alimentacji-orzeczono warunkowe umorzenie postępowania na okres 2lat.Pomogło,jednak tylko na kilka miesięcy (zresztą otrzymywałam 200zl z zasądzonych 400zł).W międzyczasie postarałam się o pomoc z funduszu alimentacyjnego,a pieniążki od ex (z racji,że kwota mniejsza) zdecydowaliśmy z komornikiem przekazywać na konto komornicze tytułem zaległości.Od kilku miesięcy jednak ex znów nie wysyła mi pieniążków.Czy wznowienie postępowania leży w mojej kompetencji?Dodam,że już złożyłam taki wniosek za wiedzą komornika-ale nabrałam wątpliwości po kilku lekturach na ten temat

chodzi mi dokładnie o to czy taki wniosek powinna złożyć opieka społeczna,która wypłaca mi świadczenia alimentacyjne-czy mogę również ja osobiście się domagać wznowienia postępowania?Jednym z warunków umorenia było bieżące łożenie na utrzymanie syna

Powrót