Nieautoryzowany dostęp do bazy danych

• Autor wątku Autor wątku tickman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tickman

Witam,

Pokrótce przedstawię sytuację.

Od jakiegoś czasu pomagałem zarządzać forum, nawet przenosić z jednego serwera na drugi, a co za tym idzie sam wymyślałem hasło do bazy danych itp. Nie miałem na tym z właścicielem forum, żadnej podpisanej umowy, nawet ustnej umowy nie było.
W maju bieżącego roku zrezygnowałem z pełnionej funkcji, ale jeszcze czasem zaglądałem do bazy danych.
Ostatnio zostałem zablokowany na forum bez podania przyczyny [w regulaminie forum jest zapis, że admin może wszystko ;)].

Teraz mam dwa pytania:
1. Czy administrator może odmówić mi usunięcia konta ?
2. Czy za uzyskanie dostępu do bazy, bez ingerencji w jej treść [podkreślam, że wchodziłem na loginie i haśle, które sam zakładałem, a formalnie nie zdałem tego właścicielowi forum] może mi grozić odpowiedzialność z KK par. 267, art. 1 ?

Dziękuję za odpowiedź.

tickman napisał:
Od jakiegoś czasu pomagałem zarządzać forum, nawet przenosić z jednego serwera na drugi, a co za tym idzie sam wymyślałem hasło do bazy danych itp. Nie miałem na tym z właścicielem forum, żadnej podpisanej umowy, nawet ustnej umowy nie było.
W maju bieżącego roku zrezygnowałem z pełnionej funkcji, ale jeszcze czasem zaglądałem do bazy danych.
Moim zdaniem umowę o współpracy miałeś jak najbardziej, zawarliście ją w momencie, kiedy właściciel forum, lub upoważniony przez niego admin, zgodził się na twoją pomoc i umożliwił Ci dostęp do baz forum. Forma umowy to rzecz wtórna. Twoja umowa, a zatem i upoważnienia do dostępu do baz forum wygasły z momentem twojej rezygnacji. Nie miałeś więc prawa do wschodzenia do baz forum po złożeniu rezygnacji (zakładam, że nie mieliście tu jakichś dodatkowych uzgodnień...).
Ostatnio zostałem zablokowany na forum bez podania przyczyny
jeśli odkryto twoje wejścia, to jak najbardziej mogli cię zbanować, zdziwiłbym się nawet, gdyby tego nie zrobili...
1. Czy administrator może odmówić mi usunięcia konta ?
moim zdaniem nie. Samo konto (jako użytkownika) jest własnością użytkownika i tylko on może nim zarządzać. Dodatkowo, są tam zwykle zawarte dane osobowe użytkownika, na przetwarzanie których można wysłać niezależny sprzeciw oraz nakaz ich usunięcia z baz.
2. Czy za uzyskanie dostępu do bazy, bez ingerencji w jej treść [podkreślam, że wchodziłem na loginie i haśle, które sam zakładałem, a formalnie nie zdałem tego właścicielowi forum] może mi grozić odpowiedzialność z KK par. 267, art. 1 ?
moim zdaniem tak, z tym, że może bardziej § 2. Nie ma znaczenia, moim zdaniem, to, że był to twój login i hasło, jak napisałem wcześniej, rezygnując z funkcji admina, straciłeś też upoważnienia do posługiwania się tym hasłem.

Powrót