niechciane alimenty?

• Autor wątku Autor wątku yanik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yanik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,mam taki problem.
Placilem alimenty na konto matki dziecka i zostalem podany do komornika ze nie place,wplacalem dalej na te konto i zostalem podany do funduszu alimentacyjnego ze nie place.Teraz w lutym ta kobieta wredna zamknela to konto na ktore wplacalem,wyslalem wiec poczta alimenty,a ta swiruska odmowila listonoszowi odbioru.
Jak teraz mam placic jej?Mam pismo od komornika ze mam jemu placic,ale nie chce placic komornikowi,bo dochodza jeszcze jego koszta.
Prosze o rade.

Troche za malo informacji, jesli Pan otrzymal wyrok sadu ze ma Pan placic alimenty a matka Pana dziecka uniemozliwia placenia tychze alimentow, to nalezy matke dziecka pozwac. W pozwie napisac ze uniemozliwia dokonywania wplat pienieznych na Pana dziecko. W zwiazku z tym Pan ponosi koszty, a takze fundusz alimentacyjny jest mylnie informowany ze Pan alimentow nie placi (jesli sie matce dziecka udowdni oszustwo np. Pan placi i ma dowody to matka dziecka moze miec problemy w postaci oszustwa wprowdzonia urzedu panstwowego w blad).

Najprawdopodobniej matka dziecka chce Pana obciazyc kosztami placenia alimentow przez komornika. Innej motywacji nie widze.

Mozna od razu wniesc pozew do sadu o zmiane sposobu placenia alimentow razem np. ze zmiana wizyt dziecka, a takze napisac ze matka dziecka stosuje obstrukcje uniemozliwiajaca Pan placenie alimentow na czas i zgodnie z prawem.

Najszybciej i najlepiej sie dogadac, na pewno Pan juz z matka dziecka nie bardzo chce rozmawiac ale moze osoba trzecia, mogla by taka rozmowe przeprowadzic i problem rozwiazac.

Jesli nie tylko i wylacznie przez orzecznictwo sadu.

Niestety nie może Pan nie chcieć płacić komornikowi.
Nawet w przypadku bezpośredniej wpłaty do wierzyciela, komornik może obciążyć Pana opłatą od tej wpłaty.
Zrobić należy tak. Wpłacać przez komornika i przedłożyć komornikowi wszystkie dowody wpłat wcześniej dokonanych - dowody takie można również przesłać do wiadomości dla Funduszu Alimentacyjnego.
W przypadku gdyby wierzycielka nie chciała potwierdzić tych wpłat może Pan wystąpić do sądu.

yanik napisał:
Witam,mam taki problem.
Placilem alimenty na konto matki dziecka i zostalem podany do komornika ze nie place,wplacalem dalej na te konto i zostalem podany do funduszu alimentacyjnego ze nie place.Teraz w lutym ta kobieta wredna zamknela to konto na ktore wplacalem,wyslalem wiec poczta alimenty,a ta swiruska odmowila listonoszowi odbioru.
Jak teraz mam placic jej?Mam pismo od komornika ze mam jemu placic,ale nie chce placic komornikowi,bo dochodza jeszcze jego koszta.
Prosze o rade.

o ile dobrze rozumiem podała do funduszu alimentacyjnego? i dobrze dla Pana....powinien Pan przedstawić wszystkie wpłaty do tego funduszu jakie pan dokonał na konto tej kobiety...czyli potwierdzenia które Pan dostawał w banku lub wyciąg z banku(musi być na tych wpłatach że to były alimenty)i teraz od tego czasu będzie Pan płacił dalej do funduszu alimentacyjnego z wyrównaniem tego co ta kobieta nie przyjęła...jeżeli będzie Pan płacił do funduszu to komornik nic nie zrobi...komornikowi proszę przedstawić także wyciągi z banku i napisać oświadczenie że płaci Pan bezpośrednio do funduszu...w ten sposób uniknie pan dodatkowych kosztów...szkoda czasu na chodzenie po Sądach i tak Pan musi płacić,komornikowi lub funduszowi....jeżeli komornik Panu będzie pobierał z konta to koszt tego jest 30.00 zł jeżeli z pensji koszt tego jest 80.00 zł....w funduszu nie ma Pan ubocznych kosztów...tylko same alimenty...z poważaniem....

majkamagda napisał:
o ile dobrze rozumiem podała do funduszu alimentacyjnego? i dobrze dla Pana....powinien Pan przedstawić wszystkie wpłaty do tego funduszu jakie pan dokonał na konto tej kobiety...czyli potwierdzenia które Pan dostawał w banku lub wyciąg z banku(musi być na tych wpłatach że to były alimenty)i teraz od tego czasu będzie Pan płacił dalej do funduszu alimentacyjnego z wyrównaniem tego co ta kobieta nie przyjęła...jeżeli będzie Pan płacił do funduszu to komornik nic nie zrobi...komornikowi proszę przedstawić także wyciągi z banku i napisać oświadczenie że płaci Pan bezpośrednio do funduszu...w ten sposób uniknie pan dodatkowych kosztów...szkoda czasu na chodzenie po Sądach i tak Pan musi płacić,komornikowi lub funduszowi....jeżeli komornik Panu będzie pobierał z konta to koszt tego jest 30.00 zł jeżeli z pensji koszt tego jest 80.00 zł....w funduszu nie ma Pan ubocznych kosztów...tylko same alimenty...ale jeżeli ma Pan zaległości tych alimentów u komornika musi je Pan także spłacić(mniemam że nie ma Pan bo płacił tej kobiecie,tak wynika z Pana pisma)I jeszcze jedno jeżeli Pan płacił i kobieta pobierała z funduszu będzie musiała to oddać funduszowi bo to grozi oszustwem...

Ostatnia edycja:
(majkamagda) Witam,dziekuje za wiadomosc. Alimenty placilem,od wyroku sadu,bezposrednio na konto matki,regularnie i na czas,a po 3 m-cach,podala mnie do komornika(zlosliwa kobieta) ze nie place,wyslalem komornikowi dowody wplaty,a on nic na to(glupek nie?) Po paru m-cach podaje mnie do funduszu ze nie place,dzwonie do funduszu a babka mi mowi ze mam placic komornikowi(nastepna glupia),a nie matce dziecka na konto.A ja dalej placilem matce na konto,ale w 02.2011r koto zamknela,wiec wyslalem poczta,to odmowila odbior(glupol)
Pytanie:czy moge wplacac ta kwote alimentow do funduszu alimentacyjnego? Bo wiem ze z funduszu pobiera.
Pozdrawiam.

Powrót