Niechęć do płatności za domene az.pl

• Autor wątku Autor wątku Radzi0wnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radzi0wnik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Dokładnie rok temu chciałem zarejestrować sobie domenę na az.pl w ramach promocji za 0zł. Oczywiście przeczytałem dokładnie regulamin i nie wygląda mi tutaj nic podejrzanie.

Moje pytanie jest następujące - Czy po upływie promocji za 0zł muszę płacić za przedłużenie konta czy po prostu jak nie przedłużę domeny to ona wygaśnie ?

Regulamin nic nie mówi o zmuszeniu do płatności, lecz chcę się upewnić.

Dodam, że mam 16 lat mimo tego Regulamin AZ.pl nic nie mówi o tym, że osoby nie pełnoletnie nie mają prawa do korzystania z oferty.

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Czy po upływie promocji za 0zł muszę płacić za przedłużenie konta czy po prostu jak nie przedłużę domeny to ona wygaśnie ?
Takie rzeczy powinny być w regulaminie, musi być napisane na ile umowa zostaje zawarta lub co się dzieje po wygaśnięciu umowy.

że mam 16 lat mimo tego Regulamin AZ.pl nic nie mówi o tym, że osoby nie pełnoletnie nie mają prawa do korzystania z oferty.
Regulamin to nie biblia nie wszystko jest tam napisane, szczególnie, rzeczy które reguluje obowiązujące prawo w Polsce. W tym wypadku Kodeks Cywilny - nie masz pełnej zdolności do czynności prawnej, potrzebna jest zgoda rodziców na zawarcie takich umów.

Szukałem w regulaminie, lecz nie znalazłem niczego istotnego w tej kwestii prócz tego iż :

1. Umowa rejestracyjna jest zawierana na czas nieoznaczony.

Czyli jeżeli promocja trwa ROK to umowa zawierana jest na ROK z tego co rozumiem.

2. Umowa na usługi hostingu jest zawierana na okres podany w Formularzu zamówienia, który może w zależności od rodzaju usługi hostingowej wynosić przykładowo 6 miesięcy, 1, 2 lub 3 lata.

Doczytałem także, że gdy nie dokonam wpłaty to konto zostanie zawieszone, czyli zniknie, tak ?

Byłbym wdzięczny jakby ktoś odpowiedział na moje pytanie - Czy mogą oni wymagać ode mnie przedłużenia ważności konta jeżeli regulamin nic o tym nie mówi ?

Może być w umowie zawarta umowa prolongacyjna - ale to przy umowach terminowych. Czyli automatyczne przedłużenie się okresu umowy np. do umowy na czas nieoznaczony jeśli w określonym terminie nie złoży się wypowiedzenia.

Nie można mylić umowy rejestracyjnej z umową o hosting i z innymi usługami które proponuje ta firma. Radzę przyjrzeć się uważniej umowie.

Powrót