Nieczytelny dokument .

• Autor wątku Autor wątku wawil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wawil

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Czy jako strona sporu , która otrzymała od strony przeciwnej odpowiedź na pozew oraz dołączone dokumenty w załącznikach , z których dwa są nieczytelne , niewyraźne - nie można z nich odczytać pełnej treści pieczęci mających potwierdzać wszystkie dane - mogę wnieść do Sądu aby nakazał stronie dostarczenie mi odpisów tych dokumentów ale z wyraźnymi , czytelnymi ww. danymi ?
Dodam,że obydwa dokumenty nie są opatrzone pieczęcią ( tak jak inne dokumenty w załącznikach ) pełnomocnika strony czyli :
- za zgodność z oryginałem,
-data,
-imię i nazwisko pełnomocnika oraz jego podpis .
Dlaczego pełnomocnik strony - adwokat nie opatrzył ww. danymi tych dwóch dokumentów ? Na co może wskazywać takie zachowanie ?

wawil napisał:
mogę wnieść do Sądu aby nakazał stronie dostarczenie mi odpisów tych dokumentów ale z wyraźnymi , czytelnymi ww. danymi ?
Na Twoim miejscu bym tego nie robił, tylko w piśmie procesowym lub na rozprawie podniósł zarzut, że dana okoliczność nie została udowodniona ze względu na złożenie nieczytelnych kopii dokumentów.

wawil napisał:
Dlaczego pełnomocnik strony - adwokat nie opatrzył ww. danymi tych dwóch dokumentów ? Na co może wskazywać takie zachowanie ?
Potwierdza się coś za zgodność z oryginałem. Pełnomocnik najprawdopodobniej oryginałów nie widział, tylko dostał od klienta albo kopię albo dokument został mu przesłany drogą elektroniczną. Jest jeszcze możliwość, że dokumentów o którym piszesz jest wydrukiem elektronicznym, a takich wydruków nie potwierdza się za zgodność z oryginałem.

tomBombadil napisał:
Na Twoim miejscu bym tego nie robił, tylko w piśmie procesowym lub na rozprawie podniósł zarzut, że dana okoliczność nie została udowodniona ze względu na złożenie nieczytelnych kopii dokumentów.

Dziękuję @tom - nawiązując do twojej opinii powyżej - czy jeśli te dokumenty ( które w rzeczywistości , w tej sprawie ,są dokumentami mającymi potwierdzić faktyczne okoliczności do których w przeszłości miało dojść , a nie doszło - co najważniejsze wystawione przez osobę zaliczaną do osób zaufania publicznego - potwierdzone jego podpisem oraz pieczęciami firmowymi ) , a nie potwierdzone przez pełnomocnika - może być dowodem na to iż dana okoliczność - zdarzenie nie została udowodniona ?

tomBombadil napisał:
Potwierdza się coś za zgodność z oryginałem. Pełnomocnik najprawdopodobniej oryginałów nie widział, tylko dostał od klienta albo kopię albo dokument został mu przesłany drogą elektroniczną. Jest jeszcze możliwość, że dokumentów o którym piszesz jest wydrukiem elektronicznym, a takich wydruków nie potwierdza się za zgodność z oryginałem.

Dokumenty nie są wydrukiem elektronicznym , najprawdopodobniej pełnomocnik otrzymał kopię tych dokumentów co do , których miał istotne wątpliwości i nie opatrzył ich swoimi danymi , tym samym unika ewentualnej odpowiedzialności , która ciąży ewidentnie na stronie .

wawil napisał:
a nie potwierdzone przez pełnomocnika - może być dowodem na to iż dana okoliczność - zdarzenie nie została udowodniona ?
Nie. To dowodzi jedynie tego, że pełnomocnik nie miał wglądu do oryginału tego dokumentu. Czy dana okoliczność została udowodniona sąd będzie rozstrzygać na podstawie całości zgromadzonego materiału dowodowego.
wawil napisał:
najprawdopodobniej pełnomocnik otrzymał kopię tych dokumentów co do , których miał istotne wątpliwości i nie opatrzył ich swoimi danymi
Jeżeli sam masz wątpliwości co do tych dokumentów, to możesz to zasygnalizować sądowi w piśmie procesowym bądź na rozprawie. Pamiętaj jednak, że brak pieczątki "za zgodność z oryginałem" nie oznacza jednocześnie, że dokument nie jest sporządzony prawidłowo.

Powrót