Niedokończona wymiana na OLX przez pół roku

• Autor wątku Autor wątku andrus108
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrus108

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Pod koniec czerwca 2016 miałem zamienić się na sprzęty muzyczne przez serwis OLX. Po ustaleniu warunków zamiany pod koniec lipca wysłałem klientowi swój sprzęt. Ponieważ to było krótko przed moją przeprowadzką, poprosiłem drugą stronę wysłanie rzeczy jak będę w stanie ją odebrać. Tak też zrobiłem pod koniec sierpnia. Nie dostałem jej wtedy, ale uznałem, że powodem był z kolei wyjazd drugiej strony na wakacje na początku września, mimo że odpowiedź była że będzie wysłane. Ponieważ ja sam też zacząłem pracę wyjazdową, nie miałem czasu ponaglać tej osoby co kilka dni. Następnym razem odezwałem się pod koniec września, gdzie dostałem odpowiedź SMS'em, że wreszcie paczka będzie wysłana. Tak się znowu nie stało, bo najpierw chłopak twierdził, że był zajęty, a na późniejsze ponaglenia nie odpowiadał. W końcu pod koniec listopada zaproponowałem, żeby wysłał na adres mojego kolegi, i ponownie najpierw dostałem SMS'a, że będzie wysłane, po czym nie było odzewu, a mój kolega od tego czasu nie dostał tego sprzętu. Czy da się w tej sprawie coś zrobić? Ja operuję w Gdańsku, druga strona w Jaworznie, i miałem zamienić swój mały zestaw wzmacniacza i kolumny z akcesoriami (wycenione przeze mnie na 650 zł) na jego dużą kolumnę bez głośników. Niestety z internetowych dowodów zostało tylko moje oryginalne zapytanie o możliwość zamiany, po czym duża część korespondencji z lipca i sierpnia już jest usunięta przez OLX, oraz SMS'y, nie mam też pokwitowania od kuriera; mam za to numer telefonu, SMS'y, pamiętam też adres tego chłopaka. Jego konto na OLX jest aktywne, gdzie wciąż pojawiają się nowe ogłoszenia. Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam, Radek

Skoro znasz adres to wyślij przedsądowe wezwanie do spełnienia świadczenia umownego.
Oczywiście poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Shocked napisał:
Skoro znasz adres to wyślij przedsądowe wezwanie do spełnienia świadczenia umownego.
Oczywiście poleconym za potwierdzeniem odbioru.

A w jaki sposób miałbym to zrobić? Nie robiłem takich rzeczy wcześniej, nawet nie wiem jak się do tego zabrać.

I skoro są takie możliwości, czy tracę/zyskuję coś wysyłając chłopakowi wiadomość o moich zamiarach? Nie chcę traktować kogoś jak złodzieja jeśli nim nie jest, nawet jeśli to jest moja jedyna opcja.

andrus108 napisał:
A w jaki sposób miałbym to zrobić? Nie robiłem takich rzeczy wcześniej, nawet nie wiem jak się do tego zabrać.

I skoro są takie możliwości, czy tracę/zyskuję coś wysyłając chłopakowi wiadomość o moich zamiarach? Nie chcę traktować kogoś jak złodzieja jeśli nim nie jest, nawet jeśli to jest moja jedyna opcja.

Okej, właśnie doczytałem, że takie pismo jeszcze nie zobowiązuje do wytyczenia sprawy.

To teraz pytanie, gdyby to nie podziałało, jaki miałby być następny krok, i przede wszystkim czy jest to opłacalne? Dodam, że zarówno moja jak i jego rzecz nie są jakieś super cenne, ceny gitar i wzmacniaczy zazwyczają liczy się w tysiącach. Oczywiście, 500 zł to też nie byle co, ale ja się poniekąd pogodziłem ze stratą, i odzyskanie czegokolwiek jest dla mnie tylko na plus. Tak piszę tylko o moim osobistym podejściu :-)

Powrót