Niedopełnienie obowiązku przez firmę windykacyjną

• Autor wątku Autor wątku Adam.Krawczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam.Krawczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Padłem ofiarą oszustwa - ktoś wykorzystując moje dane osobowe wyłudził przez platformy internetowe kilkanaście pożyczek.

Pomimo że podany przez oszustów adres korespondencyjny był fałszywy -część firm windykacyjnych dotarła do mnie po prawidłowym adresie zameldowania.

Część niestety nie podjęła takiego wysiłku i po bezskutecznych próbach kontaktu pod fałszywym adresem - skierowały sprawy do sądu - i otrzymały nakaz zapłaty - o którym również nie miałem pojęcia - ponieważ cała korespondencja szła na fałszywy adres.

Obecnie jestem na etapie negocjowania z komornikami dalszych kroków - ale najbardziej interesują mnie 2 rzeczy:

1. Czy jest jakiś paragraf na podstawie którego mógłbym oskarżyć z powództwa cywilnego - firmy które nie podjęły próby kontaktu ze mną na adres zameldowania? Chciałbym je pozwać za niedopełnienie obowiązku prawidłowej i rzetelnej próby kontaktu.

2. W przypadku kiedy firma windykacyjna została poinformowana że adres jest fałszywy i należy kontaktować się pod innym adresem - a mimo wszystko firma kieruje sprawę do sądu w dalszym ciągu posługując się fałszywym adresem - chciałbym tym bardziej oskarżyć ich o niedopełnienie obowiązku i oszustwo względem sądu. Jakiego paragrafu można użyć w takim przypadku?

Adam.Krawczyk napisał:
Obecnie jestem na etapie negocjowania z komornikami dalszych kroków
Nie z Komornikiem negocjujesz, on nie jest od negocjacji tylko od odzyskania zadłużenia, działa na wniosek wierzyciela i jest z nim związany. W odpowiednim dziale znajdziesz poradnik odnośnie ugody z Komornikiem.
1. Nie. Wierzyciel nie ma żadnego obowiązku weryfikowania adresu dłużnika. To na dłużniku ciąży obowiązek poinformowania wierzyciela o zmianie adresu.
2. Zbyt ogólnikowy opis.
Ogólnie to polecam zapoznanie się z podobnymi tematami, są ich wręcz tysiące. Przynajmniej z przyklejonymi, widać, że tego nie zrobiłeś. Po zapoznaniu się, zadać konkretne pytania o ile jeszcze czegoś nie będziesz rozumiał, w co wątpię :)

Przejrzałem na forum te wątki które wydały mi się podobne - jednakże nie znalazłem w nich informacji które szukałem. Wydaje mi się również że raczej nie wielu wpadło na pomysł oskarżenia firmy windykacyjnej o brak kontaktu. Stąd pozwoliłem sobie założyć nowy wątek.

Ad. 1 Kwestia nie dotyczy zmiany adresu - tylko kontaktu pod adresem zameldowania. Oszust podał fałszywy adres korespondencyjny przy wyłudzeniu pożyczki. Firma windykacyjna kontaktowała się jedynie pod tym adresem. Tylko ten adres został podany w sądzie do kontaktu. Cała korespondencja szła na fałszywy adres. Ani firma windykacyjna ani sąd nie zadał sobie trudu kontaktu pod adresem zameldowania, co pozwoliłoby mi na jakąkolwiek reakcję.

Ad. 2. Podobnie jak wyżej - tylko gorzej :) Mimo informowania wierzyciela o właściwym adresie do kontaktu - wierzyciel uparcie wysyłał pisma na fałszywy adres - pisma nie docierały do mnie. Również po wniesieniu sprawy do sądu cała korespondencja z sądu szła na fałszywy adres i znów nie miałem możliwości reakcji.

zacznij od tego aby złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty w post. upomin. z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma sądowego,
czy zgłaszałeś na policji, że ktoś na twoje dane wrażliwe brał pożyczki?, jeżeli tak dołącz taki dokument do sprzeciwu,
w ten sposób uwalisz nakazy zapłaty i sprawy trafią do normalnej procedury, a co do jakiś pozwów przeciwko firmom windykacyjnych to zluzuj lejce,

robinson21 napisał:
zacznij od tego aby złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty w post. upomin. z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma sądowego,
czy zgłaszałeś na policji, że ktoś na twoje dane wrażliwe brał pożyczki?, jeżeli tak dołącz taki dokument do sprzeciwu,
w ten sposób uwalisz nakazy zapłaty i sprawy trafią do normalnej procedury, a co do jakiś pozwów przeciwko firmom windykacyjnych to zluzuj lejce,

Jak wyżej do tego pamiętaj że aby firmy pożyczkowe coś przelały, pożyczyły to najpierw weryfikują konto bankowe. Jak nie było to twoje konto to sprawa na Policję i to szybko.

Powrót