Niedostarczony Brief

• Autor wątku Autor wątku Nagita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nagita

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam!
Kupiłem w styczniu uszkodzony samochód osobowy w Niemczech. Sprzedała go firma zajmująca się sprzedażą takich aut.
Przy zakupie nie otrzymałem najważniejszego dokumentu-Briefu.
Właściciel firmy zobowiązał się na piśmie, że otrzymam oryginalny Brief w ciągu 3 tygodni.
Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem nic.
Właściciel firmy jest Polakiem z obywatelstwem niemieckim. Od kilku miesięcy nawiązuje kontakt telefoniczny z daną osobą, jednak to nic nie daję. Pan ciągle mnie zwodzi, obiecuję dostarczenie Briefu w najbliższym czasie.
Od stycznia minęło kilka miesięcy. Ja nie otrzymałem nic.
Bez Briefu ja nie mogę go zarejestrować.

Co mam zrobić? Jest jakaś możliwość wymuszenia natychmiastowego dostarczenia Briefu? Czy cokolwiek?

Z góry dziękuje za pomoc!

To po co kupowałeś samochód bez kompletu dokumentów?

Czy masz jakiś dokument (duży lub mały zieloną książeczkę )?

Wiele razy sprowadzałem auta w ten sposób. Zajmuję się tym od kilku lat.
Pierwszy raz natrafiłem na taki przypadek. Człowiek ciągle mi kłamie przez telefon, że "w tym tygodniu wyślę", dzieje się tak od kilku miesięcy.

Posiadam mały Brief.
Brakuje właśnie tego najważniejszego dużego.

Jak ukarać sprzedawcę? Jakie kroki mogę podjąć?

Ja bym pojechał do gościa i zgłosił to na policję w Niemczech. Wziąść ze sobą umowę kupna plus dowód rejestracyjny.

Datas napisał:
Ja bym pojechał do gościa i zgłosił to na policję w Niemczech. Wziąść ze sobą umowę kupna plus dowód rejestracyjny.

Taniej będzie przetłumaczyć to u tłumacza przysięgłego i wysłać na policję/do prokuratora. Będzie miało urzędowy stempelek i bardzo poważ[a]ny napis "tłumacz przysięgły auf dojcz", co może przyspieszyć sprawę.

Jeśli nie mówisz po niemiecku w sposób w miarę płynny, to samemu nie jedź, bo potraktują Cię jak Murzyna w Ameryce.

Tłumacza szukasz w żółtej książce telefonicznej lub w internecie.

Akurat mam już zaplanowany wyjazd. Mam kogoś, kto zna niemiecki.

Czy to wszystko, co mogę zrobić?

Nagita napisał:
Akurat mam już zaplanowany wyjazd. Mam kogoś, kto zna niemiecki.

Czy to wszystko, co mogę zrobić?

Jeśli chcesz jechać gościa nastraszyć, to może pomoże. Jeśli chcesz sprawę zgłosić, to nie mogłeś sobie wymyślić droższej wycieczki.

Ja bym tam wysłał zawiadomienie o przestępstwie po niemiecku. Policja odwiedzi handlarza, ten narobi w gacie - Niemcy to nie Polska, takich wizyt się nie ignoruje, tym bardziej że handlarz chyba coś nabroił, skoro Ci ściemnia. Pewnie kupił wóz od Araba, który go kupił bez TÜV od Niemca, albo podobna ściema.

Ja tak swoją Hondę sprzedałem, nie wiem gdzie wylądowała. Może w Polsce.

Za jaki czas mogę uzyskać Brief. Ile taka sprawa może trwać?

Witam

Mozesz sprobowac zamowic nowy brief w niemieckim urzedzie komunikacji (Zulassungsstelle).

Kosztuje to ok 80 euro i trzeba czekac ok 6 tygodni.

Pozdrawiam

Od roku nie mam tego Briefu Dużego.
W tym wydziale komunikacji mogę go rzeczywiście dostać?
Na jakich zasadach? Co muszę przedstawić?

A jeśli sprzedającym nie jest osobą prawną tylko prywatna?
kupiłam auto od polskiego Niemca. Obiecał odesłać brief za parę dni. Czekam już 6 m-cy. Już nawet nie odbiera telefonu.
Czy też tego pana zgłosić na policje niemiecką?

Ciekawa jestem jak zakończyła się sprawa powyższa?
Pozdrawiam

Powrót