niedostarczony serwis do kawy

• Autor wątku Autor wątku Student209731
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Student209731

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pewien problem.
1 grudnia 2014 roku zamówiłam w sklepie internetowym serwis do kawy. Zapłaciłam za niego z góry. Miał być to prezent świąteczny dla mojej Mamy. Na stronie sprzedawcy widniała informacja, że towar będzie dostarczony maksymalnie w ciągu dwóch tygodni. Krótko przed świętami skontaktowałam się telefonicznie ze sprzedawcą, chcąc wyjaśnić, dlaczego produkt jeszcze nie został dostarczony. Mężczyzna poinformował mnie, że wysłał kilka dni temu produkt i powinnam już go otrzymać. Po nowym roku odstąpiłam od umowy, gdyż straciłam nadzieję, że kiedykolwiek serwis do mnie dotrze, poza tym kupiłam już Mamie inny prezent. Chcąc odzyskać swoje pieniądze, ponownie skontaktowałam się ze sprzedawcą, jednak ten uważa, że wysłał produkt i nie jest jego winą, że go nie otrzymałam. Czy mogę coś zrobić w tej sytuacji, aby odzyskać pieniądze?
Pozdrawiam

1) Sprzedawca miał na realizację umowne 2 tygodnie, a jeśli była jakaś przeszkoda powinien powiadomić i zwrócić cenę.
2) Dodatkowo odstąpiłaś od umowy więc sprzedawca ma obowiązek zwrócić cenę z odsetkami oraz koszt przesłania do Ciebie i proszę go do tego wezwać pisemnie - list polecony ze ZPO.

Art. 12. 1. u.o.n.p.k. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, przedsiębiorca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie trzydziestu dni po złożeniu przez konsumenta oświadczenia woli o zawarciu umowy.
2. Jeżeli przedsiębiorca nie może spełnić świadczenia z tego powodu, że przedmiot świadczenia nie jest dostępny, powinien niezwłocznie, najpóźniej jednak w terminie trzydziestu dni od zawarcia umowy, zawiadomić o tym konsumenta i zwrócić całą otrzymaną od niego sumę pieniężną.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Powrót