niedotrzymana umowa - prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku alfi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alfi

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam i chylę czoła.

Jestem pracownikiem agencji reklamowej. Posiadam umowę zlecenie w której pracodawca zobowiązuje się do wypłacenia 10% zarobionych pieniędzy.

Przez ostatnie 2 miesiące cały czas pracuję, wykonuję kolejne prace, a pieniędzy nie dostałem choć w umowie termin płatności to ( do 10 każdego miesiąca) Moje prace firma fakturuje i pobiera za nie opłaty.

Mogę domagać się wypłacenia wynagrodzenia. Ale co z prawami autorskimi do wykonanych przeze mnie prac?
Czy skoro klienci z nich korzystają to mogę żądać jakiejś rekompensaty ?
Albo jeśli była to reklama w gazecie albo ulotki okolicznościowe (np. targi ) z których już nie korzystają a były w obiegu ?

Jak najlepiej rozwiązać taką sytuację? i jak ustalić kwotę jaką pracodawca powinien mi wypłacić... Czy są naliczane odsetki za zwłokę w płatności?

Pozdrawiam
Wojtek

alfi napisał:
Jestem pracownikiem agencji reklamowej. Posiadam umowę zlecenie...
Dla porządku - nie jesteś pracownikiem firmy (gdyż nie jesteś zatrudniony na etacie), a jesteś zleceniobiorcą - to może być zasadnicza różnica w kwestii posiadania przez Ciebie praw autorskich do tworzonych prac.
Przez ostatnie 2 miesiące cały czas pracuję, wykonuję kolejne prace
jeszcze lepiej - w takim przypadku to wygląda na szereg umów o dzieło. Oj...
Ale co z prawami autorskimi do wykonanych przeze mnie prac?
Jeśli w umowach nie masz na ten temat żadnych zapisów, to całość praw autorskich: osobistych praw autorskich, majątkowych praw autorskich i praw do zezwalania na realizację praw autorskich do twoich dzieł przynależy do Ciebie. O, ile oczywiście twoje prace (dzieła) mają charakter utworów w świetle Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

Jeśli nie było takich zapisów to przekazując egzemplarze swoich prac zatrudniającej Cię firmie udzielasz jej jednocześni domyślnej licencji zwykłej na korzystanie z tych prac - czyli jak zrozumiałem - przykładowo odsprzedaży ich dla klientów firmy czy używania w jakichś innych projektach firmy.
Czy skoro klienci z nich korzystają to mogę żądać jakiejś rekompensaty ?
nie, chyba, że naruszone byłyby jakieś twoje prawa - ale nic na to nie wskazuje...
Jak najlepiej rozwiązać taką sytuację? i jak ustalić kwotę jaką pracodawca powinien mi wypłacić... Czy są naliczane odsetki za zwłokę w płatności?
Jeśli nie wystawiłeś rachunków (faktur) za swoją pracę - wystawić je zgodnie z warunkami umowy i dostarczyć zleceniodawcy za podpisem na kopii lub listem poleconym za potwierdzeniem odbioru (w razie nieodebrania - wysłać ponownie).

Jeśli już wystawiłeś dostarczyć przedsądowe wezwanie do zapłaty (podać numer konta bankowego) zaległego wynagrodzenia (podać też słownie) wraz z odsetkami w terminie x dni w związku z wykonaną umową (podać dane swoje, zleceniodawcy i umowy).

Jeśli nie będzie reakcji pozostanie poszew do sądu o wypłatę wynagrodzenia, wyrok i komornik.

Odsetki, jeśli nie określono ich wysokości w umowie, wylicza się jako ustawowe - znajdziesz w necie kalkulatory.

Dziękuje za odpowiedz... Problem z prośbą o zapłątę jest taka ze nie wiem nawet ile powinienem dostać, gdyż stawki za pracę są ustalane przez handlowcow.

Jeżeli nie otrzymałem wynagrodzenia za pracę to czy pracodawca tak jak piszesz ma dalej prawo do korzystania z moich utworów ?

alfi1986 napisał:
Problem z prośbą o zapłatę jest taka ze nie wiem nawet ile powinienem dostać, gdyż stawki za pracę są ustalane przez handlowców.
No, to faktycznie jest problem. Tak, czy inaczej, ze swojej strony wywiązałeś się ze zobowiązań, więc druga strona ma obowiązek wypłacić Ci wynagrodzenie.

Poczytaj sobie tam: http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/73780-kodeks-cywilny-umowy-o-dzielo.html oraz http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/73778-kodeks-cywilny-zlecenia.html

Powrót