Niedotrzymanie terminu spłaty

• Autor wątku Autor wątku Moniśś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moniśś

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam,
W ramach postanowienia sądu zasądzono na moją rzecz spłatę 115 tys od brata, w ramach podziału majątku. Ten ma 3 miesiące na spłatę tej kwoty. Niestety już dziś wiem (został mu miesiąc), ze nie dokona tej wpłaty...
1. Co mam robić po terminie wyznaczonym przez sąd kiedy nie otrzymam rozliczenia?
2. Czy prawdą jest to, ze brat ma prawo rozłożyć spłatę na 10 lat?

Gdybym wcześniej wiedziała, ze może do tego dojść, nie zgodziłabym się na takie rozwiązania. Proszę o podpowiedź, co mogę zrobić aby odzyskać pieniądze w jak najszybszym czasie...

po upływie 3ch miesięcy, jeżeli brat nie zapłaci wskazanej w postanowieniu kwoty, należy złożyć wniosek do Sądu o nadanie klauzuli wykonalności postanowienia w tym punkcie a następnie złożyć wniosek o egzekucję do komornika.

pozdrawiam

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Czy w takim wypadku komornik może zgodzić się na rozłożenie spłaty w ratach? Boje się, ze będzie mnie spłacał przez 10 lat po 100 zł ?????? jestem obecnie w bardzo trudnej sytuacji. Potrzebuje pilnie tych środków na in vitro, bo mój czas ucieka bezpowrotnie...

wszystko zależy ile będzie wstanie zająć komornik, tzn. co i o jakiej wartości.
pozdrawiam

Jest właścicielem dużego domu i kilku działek (wszystko o wartości około 1 mln). Na sprawie właśnie doszliśmy do porozumienia, ze nieruchomości weźmie on, a resztę uczestników spłaci... o ile nie przepisał wszystkiego swojej żonie to komornik będzie mógł to zająć. Jeszcze raz dziękuje. Pozdrawiam

Czy prawdą jest to, ze brat ma prawo rozłożyć spłatę na 10 lat?
Nie. Jest związany prawomocnym wyrokiem. Za opóźnienia w spłacie masz prawo dochodzić odsetek.
o ile nie przepisał wszystkiego swojej żonie
Poczytaj o skardze pauliańskiej czyli uznaniu czynności za nieważne w stosunku do wierzyciela oraz o odpowiedzialności karnej za zbycie majątku z pokrzywdzeniem wierzycieli.

Bardzo dziękuje za podpowiedź! Poczytam o tym

Powrót