Niedotrzymanie umowy remontu

• Autor wątku Autor wątku kachaabachaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kachaabachaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Czy jest ktoś kto byłby w stanie doradzić?
Mam podpisaną umowę z firmą wykonującą remont mieszkania. Remont miał zostać zakończony we wrześniu, mamy listopad i w dalszym ciągu remont jest nieukończony. Wykonawca dostał 3/4 zaliczki za wykonane do tej pory roboty. Niestety mój błąd polega na tym, że nie mam sporządzonego aneksu dotyczącego zmiany terminu wykonania usługi. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czy mogę spotkać się z fachowcem, odebrać od niego klucze od mieszkania i prosić aby zabrał swoje narzędzia i w ten sposób zakończyć umowę?
We wrześniu zamawialiśmy meble, wiedział że na początku listopada mają zjechać, firmy do nas wydzwaniają ponieważ cały czas magazynują nasze zamówienia i nalegają na dostawę (wiadomo koszty ponoszą magazynowania), a my nawet nie mamy jak sprzętu czy mebli przywieźć bo wszystko jest zakurzone.
Dodam, że zwracałam również uwagę na to, że nie wszystko jest tak jak być powinno, tj. widać listwy narożne spod gładzi i dalej jest to nie poprawione. Ponosimy koszty czynszu i rachunków mieszkania remontowanego, dodatkowo drugiego mieszkania w którym obecnie mieszkamy. Czy w razie jakichkolwiek problemów możemy zgłosić sprawę do sądu, wziąć prawnika? O co możemy się ubiegać w tej sytuacji?

Powrót