Niedziałający internet Plus

• Autor wątku Autor wątku zaqqt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaqqt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich,

Mam pytanie dotyczące wcześniejszego rozwiązania umowy z dostawcą internetu mobilnego - PLUS (Polkomtel).

Problem z internetem był od samego początku. Myślałem, że to wina tego, że nie ma antety, a jedynie mały modem USB. Mieszkam na uboczu miasta w lesie. Zgłaszałem sprawę, aż w końcu poszedłem w czerwcu 2016 roku do salonu. Tam Konsultant zaproponował mi aneks do umowy oraz sprzedaż ratalną urządzenia składającego się z anteny zewnetrznej oraz routera. Zamontowałem owe urządzenia i rzeczywiście internet przez miesiąc działał całkiem przyzwoicie. Od sierpnia/ września znów jest problem. Internet jest o tyle niestabilny, że nie da się na nim odczytać poczty. Za urządzenie płace raty 15 zł na 36 miesięcy + kwota abonamentu za internet. Konsultanci po swoich "złotych radach" w stylu - prosze zresetować router, ma Pan uszkodzony laptop, rozkładają rece do tego stopnia, że przestają odpowiadać w słuchawce. Jak trafi się osoba bardziej kompetentna to sprawi, że internet podziała jeden dzień prawidłowo. Oczywiście Plus nie posiada serwisantów, którzy mogliby przyjechać, spróbowac ustawić antene lub zrobić coś innego. Nie mam już siły, a co więcej chęci płacenia za coś czego w zasadzie nie moge używać, a firma od wielu miesięcy nie potrafi tego naprawić. Sprzedawca w salonie wiedział gdzie mieszkam a mimo to stwierdził, że antena, którą mi sprzedaje sprawi, że internet zadziała.

Tak więc - co w tym przypadku powienienem zrobić, by zakończyć umowę z tą firmą (pozostało jeszcze około 27 miesięcy do czasu jej zakończenia)? Przecież to nie może być tak, że za coś płacę a nie mogę z tego korzystać, a sprzedający nie jest w stanie doprowadzić tego do stanu używalności.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Jaki punkt umowy gwarantowal ci w danym miejscu zasieg? Operatorzy udostepniaja mapy online gdzie mozna sprawdzic pokrycie terenu. jak wyglada to w twoim przypadku?

Na umowie nie ma nic na temat zagwarantowanego. Jest zapis o FUP (Fair Usage Policy) ale w tym przypadku to nie ma znaczenia raczej.

http://imgur.com/a/LFjWH

Według mapki mam pełen zasięg na dzień dzisiejszy jak i na dzień zakupu usługi

Napisz skargę do UKE.
Załącz jakąś opinię eksperta.

kogo masz na myśli mówiąc ekspert? A wizyta u Rzecznika Praw Konsumenta? Może dobrze skonstruowana reklamacja poskutkuje tym, ze Plus przestanie pobierać opłatę za usługe, która nie działa. Czy przedsiebiorstwa telekomunikacyjne idą w zaparte i tylko UKE moze pomóc?

Szanowny Panie

Odpowiadając na zgłoszenie otrzymane 19.4.2017 r. informuję, że zapoznałam się z opisaną sprawą.

Wyjaśniam, iż Klienci nabywający urządzenia telekomunikacyjne (telefon/modem) mogą korzystać z nich wszędzie tam, gdzie teren objęty jest zasięgiem sieci Plus. Jakość odbieranego sygnału zależy w dużej mierze od czynników zewnętrznych, na które Polkomtel nie ma wpływu. Ponadto zakres odpowiedzialności sieci Plus za niewykonanie lub nienależyte wykonanie usług, został określony w Regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych przez POLKOMTEL sp. z o.o. - Abonament w dziale ''Wykonywanie Umowy. Odpowiedzialność''.

Czynnikiem mającym wpływ na korzystanie z usługi Plus Internet jest prawidłowa instalacja anteny zewnętrznej, prawidłowe działanie komputera oraz poprawna konfiguracja łącza internetowego. Polkomtel nie ponosi odpowiedzialności za niekompatybilność oprogramowania lub sprzętu komputerowego używanego przez Abonenta z oprogramowaniem i sprzętem oferowanym w ramach Promocji. Prędkość przesyłania danych uzależniona jest od: specyfikacji technicznej modemu lub routera, zasięgu sieci operatora, obciążenia stacji nadawczej, siły odbieranego sygnału oraz warunków atmosferycznych.

Dokładamy wszelkich starań, aby uruchomić dodatkowe nadajniki. Niejednokrotnie wiąże się to niestety z długotrwałym procesem proceduralnym związanym z uzyskaniem wymaganych zezwoleń.

W opisanej sytuacji nie zachodzi przesłanka uzasadniająca odpowiedzialność Polkomtel z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania Umowy, która została określona w ww. Regulaminie. Brak jest podstaw do anulowania opłaty abonamentowej dla numeru ...

W przypadku, jeśli numer telefonu znajduje się w okresie promocyjnym rozwiązanie Umowy
w okresie obowiązywania warunków promocji spowoduje obciążenie konta określoną karą umowną. Jeżeli mimo to zdecyduje się Pan na rezygnację z usług, proszę o złożenie stosownego pisemnego wniosku.

Biorąc pod uwagę przedstawione uzasadnienie, reklamację rozpatrzyłam negatywnie.

Informuję o zakończeniu postępowania reklamacyjnego w powyższej sprawie. Zgodnie z przysługującymi uprawnieniami po wyczerpaniu drogi postępowania reklamacyjnego, istnieje możliwość dochodzenia roszczeń w postępowaniu sądowym. W przypadku, gdy reklamującym jest konsument, przysługuje także możliwość zwrócenia się z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporu konsumenckiego do Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej lub stałych polubownych sądów konsumenckich przy Prezesie Urzędu Komunikacji Elektronicznej (na podstawie § 7 ust. 2 pkt 5 rozporządzenia Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 24 lutego 2014 r. w sprawie reklamacji usługi telekomunikacyjnej /Dz. U. z 2014 r. poz. 284/ w związku z art. 107 ust. 1, art. 109 i art. 110 ustawy z 16 lipca 2004 r. Prawo Telekomunikacyjne /Dz. U. 2016 poz. 1489 ze zm./).

Z poważaniem

Taką odpowiedz otrzymałem z plusa na reklamacje. Przecież to jest żałosne.. pisza o niekompatybilnym sprzęcie, ale nie widzą winy po swojej stronie. Internet przez pierwszy miesiąc działał a wg zapewnień sprzedawcy miał działać normalnie z nowo zakupioną anteną i routerem. Czy to nie podchodzi pod wprowadzanie w klienta w błąd? Odpowiedz na w/w reklamację to chyba szablon, który wysyłają do każdego.

Powrót