Niefigurowanie w systemie EwuŚ a wyjaśnienie do NFZ

• Autor wątku Autor wątku Aspi_26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aspi_26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jestem wystraszona, nigdy nie byłam w podobnej sytuacji. Dostałam pismo z NFZ, gdzie po pewnej weryfikacji żądają wyjaśnień na piśmie dlaczego nie figurowałam w systemie EwuŚ od 02.02.2014 do 28.05.2014 a pobierałam świadczenia. W okresie od połowy 2011 roku zostałam dopisana do ubezpieczenia babki jako emerytki. Ja wówczas do 27.05.2012 byłam uczniem. Dostałam pasek. Sądziłam że cały czas do daty na pasku będę ubezpieczona pod babcie. Rok przerwy w międzyczasie posredniak. Kilka miesięcy tam byłam zarejestrowana. Nie wiedziałam że automatycznie wyrwjestruja mnie spod babci. Później studia od 01.10.13 do 07.07.14. W tym czasie byłam studentem. Pamiętam ze załatwianie było z babcią ponowne dołączenie do ubezpieczenia. Wizyty na NFZ były 4. 2 na poz i dwie do chirurga prywatnie. Będę jeszcze pytać w ZUS z babcią czemu tak wyszło. System pokazywał EwuŚ na czerwono, ale ja przekonana że jestem studentem zajerestrowana pod babcie że nam prawo do ubezpieczenia. Wypełniam deklaracje że jestem i się nie przejmowałam. Teraz mam to wyjaśniać i nie wiem czego się spodziewać. Będę musiała im zwracać za okres ogółem bycia nieubezpieczonym (do roku 947 PLN z groszami) czy zwrot będzie kosztów wizyt i ewentualnych leków? Bardzo proszę o radę co w tej sytuacji dokładnie zrobić i co może grozić. Bardzo się boję. Obecnie dopiero podejmę zatrudnienie na nowo więc póki co nie mam też z czego wypłacić. Jak to wygląda? A jeśli wygrzebią ze okres był dłuższy a ja nie miałam o tym pojęcia? Pomocy.

Powrót