Niefortunne kupno gry na allegro

• Autor wątku Autor wątku teofano1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teofano1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Wczoraj na moim koncie allegro została zakupiona gra. Młodszy brat przyznał się,że bez mojej wiedzy kliknął na moim otwartym laptopie dodaj do koszyka i zakupił tym sposobem ostatni egzemplarz gry na xboxa, która kosztowała niecałe 200 zł. Brat ma poniżej 18 lat. Prowadzący aukcję koniecznie chce uzyskać zapłatę.

Jest możliwość zrezygnowania z transakcji?

Zawarłeś prawnie wiążącą umowę i jesteś zobowiązany do zapłaty, czego kupujący może domagać się przed sądem. Jego nie muszą interesować historyjki o młodszym bracie klikającym w tajemnicy przed Tobą.

Witam
ja mam dla ciebie informację jak wyjść z tego problemu
A mianowicie wpłacasz pieniądze za grę a po otrzymaniu przesyłki jej nie otwierasz i za tydzień odsyłasz w ramach 14 dniowego zwrotu bez podania przyczyn.
Jedynie co tracisz na przesyłkach.
pozdrawiam.

@korek46

Fakt, czy autorowi będzie przysługiwało prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny nie jest pewny. Chyba, że wiesz więcej, niż my.

FreeG napisał:
@korek46

Fakt, czy autorowi będzie przysługiwało prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny nie jest pewny. Chyba, że wiesz więcej, niż my.

Cytat z pierwszej lepszej aukcji

Jako konsument możesz zwrócić większość przedmiotów kupionych od Firm na Allegro (wyjątki i zasady zostały opisane na stronie Pomocy) oraz w zakładce "Informacje od Sprzedającego". Poinformuj sprzedającego o odstąpieniu od umowy (nie musisz podawać powodu odstąpienia). Masz na to 14 dni kalendarzowych od otrzymania towaru, chyba że sprzedający wyznacza na to dłuższy termin.

Od daty złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy masz kolejne 14 dni kalendarzowych na odesłanie towaru. Sprzedawca powinien zwrócić Ci pieniądze w ciągu 14 dni od chwili otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Sprzedający może wstrzymać się z odesłaniem środków do czasu otrzymania przedmiotu.

Jeśli jest to transakcja pomiędzy osobami fizycznymi, uprawnienia wynikające z ustawy konsumenckiej nie obowiązują, w tym odstąpienie bez podania przyczyny.

korek46 napisał:
Witam
ja mam dla ciebie informację jak wyjść z tego problemu
A mianowicie wpłacasz pieniądze za grę a po otrzymaniu przesyłki jej nie otwierasz i za tydzień odsyłasz w ramach 14 dniowego zwrotu bez podania przyczyn.
Jedynie co tracisz na przesyłkach.
pozdrawiam.
Na przesyłce do niego straci niewiele (o ile w ogóle), bo sprzedający ma obowiązek zwrócić za najtańszą opcję wysyłki. Jeśli się da, odeślij grę zwykłym listem poleconym (do listu zwykłego nie ma potwierdzenia nadania), wtedy stracisz jeszcze mniej.

Tak jak pisał FreeG, to nie ma zastosowania jeśli brat kupił tę grę od osoby fizycznej.

Powrót