Niejasna definicja danych osobowych

• Autor wątku Autor wątku m2m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m2m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Nie jest dla mnie do końca jasna definicja danych osobowych zawarta w ustawie. Chodzi mi konkretnie o zapis dotyczący tego, że danymi osobowymi są nie tylko dane umożliwiające identyfikację osoby, ale także wszelkie dane dotyczące możliwej do zidentyfikowania osoby. To drugie oznaczałoby, że jeśli można mnie zidentyfikować, danymi osobowymi są wszystkie informacje, które na swój temat podaję.

Jeśli np. na tym forum podam swoje imię i nazwisko, które nie należy do zbyt popularnych (takich jak np. Jan Kowalski), więc będzie to równoznaczne ze zidentyfikowaniem mojej osoby, które z podanych informacji jakie napiszę na forum będą traktowane jako dane osobowe?

- moje zainteresowania, np. filmy, a konkretnie thrillery;
- kolor oczu, np. zielony;
- kolor włosów, np. średni blond;
- to, że mam 2 pokoje w mieszkaniu;
- to, że mieszkam na 3. piętrze;
- moje drugie imię;
- imię z bierzmowania;
- to, ile lat zajmuję się np. tłumaczeniami.

Ja to rozumiem tak że jeśli dzięki konkretnym danym można pana jednoznacznie zidentyfikować to są to już dane osobowe.
"np. to, że mam 2 pokoje w mieszkaniu;" jeszcze nie identyfikuje nikogo jednoznacznie(ja też mam), ale jeśli pan zbuduje sobie mieszkanie z 112 pokojami i np w gazecie to opiszą wymieniając pana z nazwiska to już te informacje powinny być traktowane jako dane osobowe.

Powrót