Nieklasyfikacja śródroczna.

• Autor wątku Autor wątku Eryk1104
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eryk1104

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Jestem uczniem czwartego roku technikum na kierunku technik cyfrowych procesów graficznych w pierwszym semestrze niestety nie uczęszczałem regularnie na lekcje co poskutkowało spadkiem frekwencji ogólnej do około 50% oraz spadkiem w poszczególnych przedmiotach miedzy 25% a 60%.
Moje oceny na półrocze przedstawiają się następująco:
Język polski-1
Język angielski-1
Język niemiecki-nieklasyfikowanie
Matematyka-nieklasyfikowanie
Wychowanie fizyczne-3
Historia i społeczeństwo-nieklasyfikowanie
Cyfrowe maszyny drukujące-nieklasyfikowanie(przedmiot był prowadzony tylko w pierwszym semestrze)
Drukowanie cyfrowe-nieklasyfikowanie(przedmiot był prowadzony tylko w pierwszym semestrze)
Aktualnie od zakończenia pierwszego semestru jestem regularnie w szkole oraz zdobywam pozytywny oceny oprócz niestety matematyki z którą sobie nie radze,pozostało mi 2 miesiące nauki do początku maja.
Po rozmowie z dyrektorem dowiedziałem się że nie mam możliwości ukończenia klasy i nie ma dla mnie żadnego ratunku i zalecił mi zabieranie papierów i znalezienie sobie prywatnej szkoły.
Powodem moich nieobecności w szkole były problemy w rodzinie(śmierć ojca,choroba schizofreniczna mojej matki,zabranie mojego młodszego brata do domu dziecka,zerwanie z dziewczyną oraz ciągnące się latami problemy w rodzinie i materialne dodatkowo brak materiałów szkolnych-podreczników).
Spowodowało to u mnie załamanie nerwowe i brak chęci do życia(przez większość życia doskwierała mi depresja) większość czasu przesypiałem(w dzień spałem aby uniknąć kontaktu z moją matką,niestety moje mieszkanie składa się jednego pomieszczenia i łazienki na korytarzu) a resztę czasu(noc) spędzałem bez celowo przed komputerem.

Moje pytanie są następujące:
-Czy mam możliwość poprawienia tych przedmiotów i ukończenia szkoły?
-Co się dzieję gdy mam nieklasyfikację z przedmiotu który obowiązywał tylko w pierwszym semestrze czy mam możliwość napisania egzaminu klasyfikującego?
-Nauczyciele powtarzają mi że nie mogą mi wystawić oceny końcoworocznej do czasu zaliczenia pierwszego semestru, czy jest możliwość wystawienia mi oceny końcoworocznej w przypadku nie klasyfikacji w pierwszym semestrze?
-W przypadku wystosowania pisma do rady pedagogicznej w celu umożliwienia mi zadania egzaminów klasyfikacyjnych, jakie powinienem zawrzeć informacje mogące pomóc mi w zdobyciu zgody na zdanie egzaminów?
Oraz finalne pytanie jakie są wasze porady abym mógł ukończyć szkołę w tym roku.

Ostatnia edycja:
Porozmawiaj z wychowawcą, on powinien ci bardziej pomóc, niż sypanie paragrafami, taka sytuacja może pozwoli ci na to, że nauczyciele po prostu cię przepuszczą.

Składasz podanie o przeprowadzenie egzaminów przed komisją. Podanie obejmuje przedmioty, z których nie klasyfikowano i te, z których wystawiono ndst.
Na piśmie za potwierdzeniem odbioru na swoim egzemplarzu.
Wówczas to szkoła musi znaleźć uzasadnienie ewentualnej odmowy.

Ustna sugestia dyrekcji aby zrezygnować z nauki to próba zastraszenia. Na piśmie poznasz oficjalne stanowisko dyrektora.

Mam jeszcze kilka pytań:
-Czy jeśli mam nie klasyfikację na semestr pierwszy a przedmiot jest kontynuowany w drugim semestrze i mam załóżmy średnią 4.0 z danego przedmiotu w 2 semestrze a frekwencja ogólna z przedmiotu wraz z liczeniem pierwszego i drugiego semestru wynosi 70%+ to można wystawić mi oceny na koniec z roku?
-Czy mogę poprawić nieklasyfikacje z 1 semestru z przedmiotu kontynuowanego w 2 semestrze, inaczej niż przez egzamin klasyfikujący?

Powrót