Nieklasyfikowanie ucznia.

• Autor wątku Autor wątku ukash14mk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ukash14mk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Uczęszczam do klasy 3 gimnazjum. Z powodu choroby nie bylo mnie ponad miesiąc w szkole. Wychowawca mówi że moge być nieklasyfikowany i powiedziała moim nauczycielom żeby podliczyli mi nieobecności. Jezeli mam jakies oceny to pomimo tego moge byc nieklasyfikowany?
Bardzo proszę o odpowiedz.

Ostatnia edycja:
Podejmowanie uchwał w sprawie promocji uczniów jest jedną z kompetencji stanowiących rady pedagogicznej, o których mowa w art. 41 ust. 1 ustawy o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.).
Zgodnie z § 20 ust. 8 rozporządzenia MEN w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 83, poz. 562 z późn. zm.) uczeń, który nie spełnił warunków określonych w ust. 3, to znaczy ze wszystkich obowiązkowych zajęć edukacyjnych, określonych w szkolnym planie nauczania, nie uzyskał rocznie (semestralnie) oceny klasyfikacyjnej wyższej od oceny niedostatecznej, nie otrzymuje promocji do klasy programowo wyższej (na semestr programowo wyższy) i powtarza klasę (semestr).
Jedynym odstępstwem jest zapis § 21 ust. 10 rozporządzenia w związku, z którym uwzględniając możliwości edukacyjne ucznia szkoły podstawowej i gimnazjum, rada pedagogiczna może jeden raz w ciągu danego etapu edukacyjnego promować do klasy programowo wyższej ucznia, który nie zdał egzaminu poprawkowego z jednych obowiązkowych zajęć edukacyjnych, pod warunkiem, że te obowiązkowe zajęcia edukacyjne są, zgodnie ze szkolnym planem nauczania, realizowane w klasie programowo wyższej.
W wyroku I SA 2619/01 z 24 kwietnia 2002 r., Naczelny Sąd Administracyjny stwierdził, że zatwierdzanie wyników klasyfikacji i promocji ucznia przez radę pedagogiczną nie ma charakteru decyzji administracyjnej, lecz jest jedynie oceną klasyfikacyjną, która wyraża opinię o stanie wiedzy i zachowaniu ucznia. Klasyfikowanie i promowanie ucznia nie ma charakteru postępowania administracyjnego, gdyż toczy się w oparciu o przepisy wewnętrzne, jakim jest regulamin, w oparciu o który działa rada pedagogiczna. W związku z tym, nie podlega rozpatrywaniu przez Naczelny Sąd Administracyjny.
Natomiast kurator oświaty, jedynie w ramach sprawowanego nadzoru, ma możliwość uchylenia uchwały rady pedagogicznej, gdy stwierdzi, iż jest ona podjęta z naruszeniem przepisów prawa, a nie w ramach postępowania administracyjnego.

krysmay , odpowiedziałaś nie do końca zgodnie z pytaniem.

Z powodu choroby nie bylo mnie ponad miesiąc w szkole. Wychowawca mówi że moge być nieklasyfikowany i powiedziała moim nauczycielom żeby podliczyli mi nieobecności.

W wymienionym, we wcześniejszym poście, rozporządzeniu jest odrębny zapis o samym nieklasyfikowaniu. Proszę zwrócić uwagę na § 17:

Przepis prawny:
§ 17. 1. Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku albo wszystkich zajęć edukacyjnych, jeżeli brak jest podstaw do ustalenia śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z powodu nieobecności ucznia na zajęciach edukacyjnych przekraczającej połowę czasu przeznaczonego na te zajęcia w szkolnym planie nauczania.

2. Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny.

3. Na wniosek ucznia nieklasyfikowanego z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności lub na wniosek jego rodziców (prawnych opiekunów) rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin klasyfikacyjny.

4. Egzamin klasyfikacyjny zdaje również uczeń:

1) realizujący, na podstawie odrębnych przepisów, indywidualny tok nauki;

2) spełniający obowiązek szkolny lub obowiązek nauki poza szkołą.

5. Egzamin klasyfikacyjny przeprowadzany dla ucznia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, nie obejmuje obowiązkowych zajęć edukacyjnych: technika, zajęcia techniczne, plastyka, muzyka, zajęcia artystyczne i wychowanie fizyczne oraz dodatkowych zajęć edukacyjnych.

6. Uczniowi, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, zdającemu egzamin klasyfikacyjny nie ustala się oceny zachowania.

7. Egzaminy klasyfikacyjne przeprowadza się w formie pisemnej i ustnej.

8. Egzamin klasyfikacyjny z plastyki, muzyki, zajęć artystycznych, techniki, zajęć technicznych, informatyki, technologii informacyjnej, zajęć komputerowych i wychowania fizycznego ma przede wszystkim formę zadań praktycznych.

9. Egzamin klasyfikacyjny przeprowadza się nie później niż w dniu poprzedzającym dzień zakończenia rocznych zajęć dydaktyczno-wychowawczych. Termin egzaminu klasyfikacyjnego uzgadnia się z uczniem i jego rodzicami (prawnymi opiekunami).

10. Egzamin klasyfikacyjny dla ucznia, o którym mowa w ust. 2, 3 i 4 pkt 1, przeprowadza nauczyciel danych zajęć edukacyjnych w obecności, wskazanego przez dyrektora szkoły, nauczyciela takich samych lub pokrewnych zajęć edukacyjnych.

11. Egzamin klasyfikacyjny dla ucznia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, przeprowadza komisja powołana przez dyrektora szkoły, który zezwolił na spełnianie przez ucznia odpowiednio obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki poza szkołą. W skład komisji wchodzą:

1) dyrektor szkoły albo nauczyciel zajmujący w tej szkole inne stanowisko kierownicze — jako przewodniczący komisji;

2) nauczyciele obowiązkowych zajęć edukacyjnych określonych w szkolnym planie nauczania dla odpowiedniej klasy.

12. Przewodniczący komisji uzgadnia z uczniem, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, oraz jego rodzicami (prawnymi opiekunami) liczbę zajęć edukacyjnych, z których uczeń może zdawać egzaminy w ciągu jednego dnia.

13. W czasie egzaminu klasyfikacyjnego mogą być obecni — w charakterze obserwatorów — rodzice (prawni opiekunowie) ucznia.

14. Z przeprowadzonego egzaminu klasyfikacyjnego sporządza się protokół zawierający w szczególności:

1) imiona i nazwiska nauczycieli, o których mowa w ust. 10, a w przypadku egzaminu klasyfikacyjnego przeprowadzanego dla ucznia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2 — skład komisji;

2) termin egzaminu klasyfikacyjnego;

3) zadania (ćwiczenia) egzaminacyjne;

4) wyniki egzaminu klasyfikacyjnego oraz uzyskane oceny.

Do protokołu dołącza się pisemne prace ucznia i zwięzłą informację o ustnych odpowiedziach ucznia. Protokół stanowi załącznik do arkusza ocen ucznia.

14a. Uczeń, który z przyczyn usprawiedliwionych nie przystąpił do egzaminu klasyfikacyjnego w wyznaczonym terminie, może przystąpić do niego w dodatkowym terminie wyznaczonym przez dyrektora szkoły.

15. Dla ucznia szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe nieklasyfikowanego z zajęć praktycznych z powodu usprawiedliwionej nieobecności szkoła organizuje zajęcia umożliwiające uzupełnienie programu nauczania i ustalenie śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z zajęć praktycznych.

16. W przypadku nieklasyfikowania ucznia z obowiązkowych lub dodatkowych zajęć edukacyjnych w dokumentacji przebiegu nauczania zamiast oceny klasyfikacyjnej wpisuje się „nieklasyfikowany” albo „nieklasyfikowana”.

Ten przepis, moim zdaniem daje wyczerpującą odpowiedź na zadane pytanie.

Ostatnia edycja:
PDT napisał:
krysmay , odpowiedziałaś nie do końca zgodnie z pytaniem.

W wymienionym, we wcześniejszym poście, rozporządzeniu jest odrębny zapis o samym nieklasyfikowaniu. Proszę zwrócić uwagę na § 17:

Przepis prawny:
§ 17. 1. Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku albo wszystkich zajęć edukacyjnych, jeżeli brak jest podstaw do ustalenia śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z powodu nieobecności ucznia na zajęciach edukacyjnych przekraczającej połowę czasu przeznaczonego na te zajęcia w szkolnym planie nauczania.

2. Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny.

3. Na wniosek ucznia nieklasyfikowanego z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności lub na wniosek jego rodziców (prawnych opiekunów) rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin klasyfikacyjny.

4. Egzamin klasyfikacyjny zdaje również uczeń:

1) realizujący, na podstawie odrębnych przepisów, indywidualny tok nauki;

2) spełniający obowiązek szkolny lub obowiązek nauki poza szkołą.

5. Egzamin klasyfikacyjny przeprowadzany dla ucznia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, nie obejmuje obowiązkowych zajęć edukacyjnych: technika, zajęcia techniczne, plastyka, muzyka, zajęcia artystyczne i wychowanie fizyczne oraz dodatkowych zajęć edukacyjnych.

6. Uczniowi, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, zdającemu egzamin klasyfikacyjny nie ustala się oceny zachowania.

7. Egzaminy klasyfikacyjne przeprowadza się w formie pisemnej i ustnej.

8. Egzamin klasyfikacyjny z plastyki, muzyki, zajęć artystycznych, techniki, zajęć technicznych, informatyki, technologii informacyjnej, zajęć komputerowych i wychowania fizycznego ma przede wszystkim formę zadań praktycznych.

9. Egzamin klasyfikacyjny przeprowadza się nie później niż w dniu poprzedzającym dzień zakończenia rocznych zajęć dydaktyczno-wychowawczych. Termin egzaminu klasyfikacyjnego uzgadnia się z uczniem i jego rodzicami (prawnymi opiekunami).

10. Egzamin klasyfikacyjny dla ucznia, o którym mowa w ust. 2, 3 i 4 pkt 1, przeprowadza nauczyciel danych zajęć edukacyjnych w obecności, wskazanego przez dyrektora szkoły, nauczyciela takich samych lub pokrewnych zajęć edukacyjnych.

11. Egzamin klasyfikacyjny dla ucznia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, przeprowadza komisja powołana przez dyrektora szkoły, który zezwolił na spełnianie przez ucznia odpowiednio obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki poza szkołą. W skład komisji wchodzą:

1) dyrektor szkoły albo nauczyciel zajmujący w tej szkole inne stanowisko kierownicze — jako przewodniczący komisji;

2) nauczyciele obowiązkowych zajęć edukacyjnych określonych w szkolnym planie nauczania dla odpowiedniej klasy.

12. Przewodniczący komisji uzgadnia z uczniem, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, oraz jego rodzicami (prawnymi opiekunami) liczbę zajęć edukacyjnych, z których uczeń może zdawać egzaminy w ciągu jednego dnia.

13. W czasie egzaminu klasyfikacyjnego mogą być obecni — w charakterze obserwatorów — rodzice (prawni opiekunowie) ucznia.

14. Z przeprowadzonego egzaminu klasyfikacyjnego sporządza się protokół zawierający w szczególności:

1) imiona i nazwiska nauczycieli, o których mowa w ust. 10, a w przypadku egzaminu klasyfikacyjnego przeprowadzanego dla ucznia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2 — skład komisji;

2) termin egzaminu klasyfikacyjnego;

3) zadania (ćwiczenia) egzaminacyjne;

4) wyniki egzaminu klasyfikacyjnego oraz uzyskane oceny.

Do protokołu dołącza się pisemne prace ucznia i zwięzłą informację o ustnych odpowiedziach ucznia. Protokół stanowi załącznik do arkusza ocen ucznia.

14a. Uczeń, który z przyczyn usprawiedliwionych nie przystąpił do egzaminu klasyfikacyjnego w wyznaczonym terminie, może przystąpić do niego w dodatkowym terminie wyznaczonym przez dyrektora szkoły.

15. Dla ucznia szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe nieklasyfikowanego z zajęć praktycznych z powodu usprawiedliwionej nieobecności szkoła organizuje zajęcia umożliwiające uzupełnienie programu nauczania i ustalenie śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z zajęć praktycznych.

16. W przypadku nieklasyfikowania ucznia z obowiązkowych lub dodatkowych zajęć edukacyjnych w dokumentacji przebiegu nauczania zamiast oceny klasyfikacyjnej wpisuje się „nieklasyfikowany” albo „nieklasyfikowana”.

Ten przepis, moim zdaniem daje wyczerpującą odpowiedź na zadane pytanie.

A jezeli bede miał oceny z których da się wyliczyć średnią a np. frekwencja bedzie poniżej 50 % to wtedy jest możliwa promocja?

Raczej powinno być: " powyżej 50%" , z tego jak ja rozumiem ten przepis - tak.

To dobrze ze pomimo powyzej 50 % nieobecnosci choc mając oceny mozliwa jest promocja.
Dziękuje za pomoc.

Nie zrozumiałeś mnie, obecność na zajęciach musi być większa niż 50 % i oczywiście pozytywne oceny. To nieobecność musi być mniejsza od 50%. Całe zamieszanie z "większym" i "mniejszym" wyszło z tego że w odwrotnym znaczeniu użyłeś słowa frekwencja.

inaczej, co jezeli bede mial powyzej 50 %nieobecnosci ale pozytywne oceny? zdam czy nie?

Zależy to od uznania Rady Pedagogicznej.
Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego,

Zwróć uwagę na słowo "może" w cytacie, użyte w przepisie prawa tego słowa można tłumaczyć:
"może ale nie musi" nawet gdyby doszło do nieklasyfikowania zawsze można zażądać powołania komisji kwalifikacyjnej.

Mam niestety podobną sytuację. Jestem w liceum w klasie maturalnej. Mój nauczyciel wystawił mi ocenę z przedmiotu jednak dzisiaj się na mnie zdenerwował i zagroził nieklasyfikowaniem ( do ostatecznej daty wystawiania ocen pozostały 3 dni szkolne a do rady klasyfikacyjnej 5 dni). Mój znajomy mówił mi że nauczyciel musi poinformować ucznia o nieklasyfikacji z co na najmniej 2 tygodniowym wyprzedzeniem. Czy to prawda a jeśli nie co powinienem zrobić?

Pragnę również "odgrzać" ten temat. W przytoczonym przepisie mowa jest o ocenie "śródrocznej (semestralnej)", jak się to ma do oceny końcowej (na świadectwie)? Czy gdy uczeń był obecny na ponad połowie zajęć lekcyjnych z danego przedmiotu nadal może zostać podjęta decyzja o tym, by pisał egzamin klasyfikacyjny (z zaznaczaniem, że powodem jest niska frekwencja)?

Także mam podobną sytuację. Jestem w pierwszej klasie technikum i mam nieklasyfikację z wf-u. Na początku roku dałam zwolnienie, ono przez dyrekcję nie zostało przyjęte mimo to nauczycielka kazała mi nie ćwiczyć. W drugim semestrze tak samo, a teraz mi mówi, że będę miała nieklasyfikację, bo nie mam połowy obecności, no i nie mam ocen bo nie kazała mi zaliczać żadnych sprawdzianów itp. Te nieobecności mam usprawiedliwione. To wedle tego przepisu mogę zdawać ten egzamin, i to zależny ode mnie , czy mogę tylko wtedy jak Rada wyrazi zgodę ?

mimo to nauczycielka kazała mi nie ćwiczyć.
Ale na zajęciach pomimo tego byłaś czy nie?
Może zbyt późna rada, ale w takim przypadku trzeba było być obecną podczas lekcji i mieć ze sobą strój, wtedy pomimo nie uczestniczenia aktywnego w zajęciach nie miałabyś nieobecności.

W pierwszym semestrze mam ok. 90 % obecności na wf, bez ćwiczenia, a mimo to chciała mi postawić nk też z pierwszego, ale koniec końców postawiła mi trójkę. Teraz nawet nie wiem czy mam samą obecność powyżej 50 %, ale nawet jeśli tak to ona i tak mi wystawi nk, bo dopiero teraz sama to zwolnienie odrzuciła, tzn. dopiero teraz już go nie respektuje, i mimo obecności ona liczy to, że nie ćwiczyłam nawet jak byłam na lekcji i po tym wnioskuje nk. W ogóle jak tak patrzę po statucie, to on jakoś specjalnie tego nie określa, raczej odnosi się do ocen niedostatecznych. No ale z wpisu prawnego z tej strony wnioskuję, że mam prawo do egzaminu. I teraz właśnie pytanie czy mogę wedle swojej woli go zdawać, czy dopiero Rada musi się zgodzić ? Bo nawet jeśli to nieobecności są usprawiedliwione wszystkie.

Rada wyznacza egzamin. Sądzę, że warto byłoby napisać do dyrekcji podanie o wyznaczenie egzaminu klasyfikacyjnego. Niech mają odpowiedni papier by mieli nad czym myśleć i przypadkiem nie zapomnieli o tobie.

Dziękuje za odpowiedzi, ale pojawił się nowy problem :( Ponieważ, tak jak pisałam dawałam o zwolnienie, ale w marcu szkoła kazała donieść rozkład ćwiczeń jakie mogę wykonywać. Wiele razy szłam do lekarki z prośbą żeby to wypisała, ale ona ciągle mnie zbywa i mówi, że ona nie wie jak ma to napisać. Teraz okazało się, że zwolnienie nie zostało odrzucone całkowicie tylko wstrzymane, i jeśli nie doniosę tego rozkładu, to nawet nie będę mogła mieć egzaminu, ponieważ szkoła nie będzie brała odpowiedzialności za to, że gdyby mi się coś stało podczas egzaminu, a miałabym zwolnienie. Mówiłam im wielokrotnie, że ja tego z tą lekarką nie załatwię, i teraz wychodzi na to, że jestem zwolniona i mimo to nieklasyfikowana, a także nieklasyfikowana, ale nie mogę podejść do egzaminu przez zwolnienie, które mnie jednak niby nie zwalnia :( Wolałabym, żeby odrzucili to zwolnienie i wtedy bym mogła złożyć podanie o ten egzamin :( Czy mogę coś zrobić w tej sytuacji ? Jakoś ich nakłonić, żeby jednak całkowicie odrzucili zwolnienie no bo niby jest niepełne, a nie traktowali go jako wstrzymane ? :(

Doczytałam, że dyrekcja 7 dni od daty złożenia podania, musi wysłać rodzicom oficjalne pismo czy je przyjęła czy nie. Dodam, że moi rodzice nie dostali niczego takiego, i ja sama nie byłam do końca pewna. Tzn. doczytałam to w statucie jakiejś szkoły, bo w statucie moje szkoły wgl. nie ma nic napisane o zwolnieniach :( A sprawdzałam też Wewnątrzszkolne Statusy Oceniania i Usprawiedliwiania.

Jeżeli byłam obecna na 4 lekcjach z 5 i nie mam ocen czy mogę być nieklasyfikowana?

WITAM
mam pytanie jestem w szkole średniej..grozi mi niby zagrożenie z niemieckiego przez nieobecnosci chociaz mam oceny 3 i -5...jest to możliwe?

Powrót