Niekompletne zamówienie

• Autor wątku Autor wątku pajter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pajter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Zamówiłem z hurtowni materiały do łazienki. W zamówieniu (mam je na mailu) w komentarzu do pozycji ''toaleta'', hurtownia dopisała "Stelaż gratis''. Było to zgodne z naszymi ustaleniami. Na fakturze zaliczkowej była już tylko pozycja ''toaleta''. Nie niepokoiło mnie to, gdyż dostałem ustną informację, że jest to jedna pozycja, gdyż stelaż jest dedykowany do tej konkretnej toalety.

Gdy odbierałem zamówienie, zauważyłem, że stelaża nie ma. Przy podpisaniu protokołu odbioru od kierowcy, dopisałem ''brak stelaża'' i podpisałem dokument. Niestety z powodu zamieszania, zapomniałem zrobić zdjęcie tego dokumentu. Mam natomiast faktury od kierowcy, gdzie stelaża nie ma wypisanego.

Początkowo hurtownia poczuła się do winy i powiedziała, że przyśle stelaż, jak tylko otrzymają go od producenta. Po miesiącu ponaglania, dostałem informację, że jednak stelaża nie będzie, gdyż producent odmówił uznania ich wniosku i już zrezygnował z tej promocji. Koszt stelaża to ponad 1000 złotych.

Warto iść sądu? Myślałem o postępowaniu uproszczonym.

Po miesiącu ponaglania, dostałem informację, że jednak stelaża nie będzie, gdyż producent odmówił uznania ich wniosku i już zrezygnował z tej promocji.
To niech naprawią powstałą szkodę w związku z niedostarczeniem stelaża (art. 471 kc). Nie ma znaczenia, że był "gratis".

Powrót