Nielegalne oprogramowanie na służbowym komputerze

• Autor wątku Autor wątku Niesporczak1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niesporczak1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Początkiem stycznia, tego roku postanowiłem poprawić swoje kwalifikacje zawodowe poprzez naukę innego programu do modelowania 3D, niż ten z którym pracuje na codzień. Jako, że wersja trialowa dostępna była jedynie przez przeglądarkę w mocno okrojonej wersji, pobrałem program w pełnej wersji z poradnika z YouTube. Najgorsze, w tym wszystkim jest to, że nie posiadam żadnego prywatnego komputera, więc zrobiłem to na służbowym laptopie.
Z braku czasu program włączyłem nie więcej niż 3 razy, jednak 3 tygodnie później do firmy przyszło pismo, od wydawcy oprogramowania z informacją o posiadaniu ich oprogramowania w nielegalnej wersji.
Mój pracodawca dał mi do podpisania pismo, że zrobiłem to bez wiedzy kogokolwiek z firmy i nie w celach komercyjnych, a wyłącznie, aby zaspokoić własna ciekawość - co jest zrozumiałe z jego strony, jednak dla mnie jest to bezpośrednie przyznanie się do winy.
Oprócz tego pisma, jako odpowiedź wysłane zostały również wszystkie nasze legalne licencje m.in. również licencje firmy, której sprawa dotyczy - aby pokazać, że działamy 100% legalnie.
W tej chwili czekamy na odpowiedź, jednak z tego co czytałem to w takich przypadkach najczęściej wydawca żąda zakupy oryginalnej wersji za kilkadziesiąt tys zł. lub sprawa trafi do sądu.
Proszę o poradę co najbardziej opłaca się w takiej sytuacji. Jak mogę sie bronić.

Idź do adwokata.Porady na forum mogą być kosztowne dla ciebie.

Powrót