Nielegalne oprogramowanie

• Autor wątku Autor wątku Nineczka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nineczka89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
W 2015 roku kupiłam oprogramowanie Adobe Master Colection cs6 w sklepie który działa stacjonarnie od 2009 roku aż do dnia dzisiejszego. Oprogramowanie kupiłam poprzez Allegro. Koszt oprogramowania wynosił 6500 zł, na zakupiony towar otrzymałam fakturę ponieważ kupiłam ją na firmę. Dostałam także certyfikat z numerem seryjnym i numerem certyfikatu. Dn. 3.11.2018 chciałam zainstalować program na nowy komputer niestety dostałam informację iż numer został unieważniony...z tego co się dowiedziałam unieważnienie może być spowodowane nielegalnością systemu. Proszę o informację co powinnam zrobić? Zgłosić się do sprzedawcy? Czy od razu zgłosić sprawę na policję? W moim rozumieniu zostałam oszukana... a kwota 6500 nie jest małą kwotą co rozumiem jest juz przestępstwem. Jakie mam szanse na odzyskanie pieniędzy? Bardzo proszę o pomoc

Nineczka89 napisał:
z tego co się dowiedziałam unieważnienie może być spowodowane nielegalnością systemu. Proszę o informację co powinnam zrobić?
Korzystać z legalnie zainstalowanego systemu? Być może nie zostały dokonane formalności związane z odinstalowaniem programu na poprzednim komputerze?

Warto się skontaktować z supportem Adobe, aby wiedzieć jaka jest przyczyna. Narazie jest to gdybanie, gdyz nie wiesz jaka byla przyczyna zablokowania kodu

Ostatnia edycja:
Licencja jest na dwa stanowiska. Tak też używałam wcześniej i nigdy nie było problemu. Z Adobe dostałam odpowiedz że prawdopodobnie jest nielegalny a unieważniają z dwóch powodów:
Firma Adobe blokuje numery seryjne, o których wiadomo, że nie zostały wydane przez firmę Adobe, lub wiadomo, że zostały użyte w sposób nieuczciwy przez nieautoryzowanych sprzedawców w celu tworzenia fałszywego oprogramowania. Niestety, możesz tylko wiedzieć, że numer seryjny został zablokowany z tego powodu podczas ponownej aktywacji lub ponownego zainstalowania oprogramowania Adobe.
Kazali mi się kontaktować w poniedziałek.

Nineczka89, mam ten sam problem. Daj znać co na to Adobe. Legalnie kupiłam oprogramowanie na fakturę, a obecnie jedyne co pozostaje to kupienie licencji CC... i strata kilku tysięcy złotych.

Powrót