nielegalny wjazd do Polski

• Autor wątku Autor wątku pikacz1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pikacz1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Od ok 4 miesięcy pisałam z mężczyzną mieszkający w Belgii, pochodzi z Pakistanu. Oczywiście ma wizę do Belgii. Po dłuższym czasie pisania, chcieliśmy się spotkać. Lot zaplanowany na 14 grudnia. W Warszawie został zatrzymany i został przewieziony do Ośrodka dla Cudzoziemców. Ten mężczyzna chcę zostać w Polsce, chciał by tu zamieszkać na stałę, z czasem się ożenić.
W Ośrodku został zatrzymany do 90 dni, gdyż jest sprawdzany a jego dokumenty ma jego kuzyn, który z Nim przyleciał.Proszę powiedzcie, co w jego sytuacji można zrobić???
Wystąpił o azyl, co jeszcze???

widzę, że nie uzyskam odpowiedzi

Wytłumacz mu jakoś, że Polska to kiepski wybór, bo najwyraźniej nie zdaje sobie sprawy.

Ten mężczyzna chcę zostać w Polsce, chciał by tu zamieszkać na stałę, z czasem się ożenić.

Jeżeli zostanie wydalony, wówczas na jakiś czas będzie mógł w ogóle zapomnieć o wjeździe do Polski.

Przepis prawny:
Art. 90. 1. W decyzji o wydaleniu:
4) orzeka się o zakazie ponownego wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i państw obszaru Schengen, i określa okres tego zakazu.

Art. 99b. Zakaz ponownego wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i państw obszaru Schengen, o którym mowa w art. 90 ust. 1 pkt 4 i art. 97 ust. 2a, określa się na następujące okresy:
1) od 6 miesięcy do 3 lat - w przypadkach, o których mowa w art. 88 ust. 1 pkt 1, 1a, 3, 6, 11 lub 12;
2) od 1 roku do 3 lat - w przypadkach, o których mowa w art. 88 ust. 1 pkt 2 lub 8;
3) od 3 lat do 5 lat - w przypadkach, o których mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4, 4a, 7, 9 lub 10;
4) 5 lat - w przypadkach, o których mowa w art. 88 ust. 1 pkt 5.

On bierze przykład z kuzyna, jest żonaty z polką (moją koleżanką) i jest szczęśliwy, dlatego też i on chce.
Pytanie do Thebest - co zrobić aby jego nie wydalili?
Prosze o odpowiedz.

czytałam postanowienie o zatrzymaniu, został zatrzymany na okres do 90, wszystkie, jego dokumenty ma kuzyn. Czy jeżeli on ich nie posiada przy sobie, mogą go deportować?

Powrót