Nieletni + prawo jazy AM

• Autor wątku Autor wątku rychu2223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rychu2223

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Na wstępie wytłumacze, że nie wiem czy to dobry dział - nie znalazłem lepszego. Szukałem długo odpowiedzi w internecie, ale opinie były strasznie odmienne i wolę zapytac fachowców ;)

Mam 15 lat, od roku 2013 prawo jazdy AM zastąpiło karte motorowerową, ja tego jeszcze nie wymieniłem gdyż nie jest mi to potrzebne bo nie mam już motoroweru. Chciałbym się dowiedzieć, czy pomimo mojego wieku ta kategoria jest traktowana przez prawo jako normalne prawo jazdy jak kategoria A lub B.

Gdybym przykładowo jechał przepisowo samochodem, trzeźwy i w ogóle wszystko ok, nie ma sie do czego przyczepić i nagle zatrzymuje mnie policja - daje im prawo jazdy a w nim tylko kategoria AM (http://prawojazdywuk.com/wp-content/uploads/2013/01/nowe-prawo-jazdy-am-a1-a2-a.jpg)

Czy panowie policjanci wybuchają śmiechem i zawożą mnie na komisariat, potem wzywają rodziców i kierują sprawe do sądu czy wypełniają mi mandat 300zł (gdyż AM to kategoria, a jak sie nie posiada kategorii to mandat 300zł nie 500) i ew. każą mi wyznaczyć kierowce ?

Zdaje sobie sprawe że spowodowanie wypadku w takiej sytuacji to z góry przegrana pozycja, na ubezpieczenie nie ma co liczyc i w ogóle kiepska sytuacja ale bardzo mnie nurtuje to pytanie. Bardzo proszę o konkretną odpowiedź, najlepiej kogoś kto wie coś o tym, a nie tak jak ja tylko słyszał od kolegi jak tamten rozmawiał z innym kolegą.

Pozdrawiam.

Powrót