Nieletni za granice.

• Autor wątku Autor wątku fabianlbk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fabianlbk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich, mianowice mam pytanie poniewaz od 4 lat mieszkam w Niemczech i takze od 4 lat jezdzilem praktycznie caly czas sam do Niemiec jak i do Polski busem (nie autokarem), lecz teraz moja mama ma maly dylemat aby mnie nie puscic poniewaz nie jest to jednak pewne czy moge prawnie sam jechac do Polski , oczywiscie w Polsce mam rodzine tylko zazwyczaj jade samemu oraz do tego moj paszport stracil waznosc rok temu, i teraz moi rodzice maja dojechac aby wyrobic nowy. Glownie moglbym pojechac z nimi lecz oni jada o wiele pozniej. Moj wiek to 15lat.

Chcialbym uzyskac odpowiedz czy moge sam jechac do Polski oraz czy nie bedzie problemu gdy mam paszport 1rok po terminie. Oczywiscie posiadam legitymacje szkolna (Niemiecka) ect.

Witam!

Legitymacja szkolna to nie dokument. Można przecież ją podrobić. Miałam ten sam problem z moją siostrą. Co mogę poradzić. Zanim rodzice przyjadą wyrobić Ci paszport udaj się do konsulatu Polski aby wyrobić sobie tymczasowy dowód osobisty i dokumenty tam dowiedz się dokładnie jak to jest z przejazdem

Nie da się wyrobić dowodu osobistego w konsulacie.
Niestety, trzeba poczekać na rodziców, którzy przyjadą i wyrażą zgodę na wydanie paszportu.
Z Twojej wypowiedzi wynika, że mieszkasz w Niemczech sam, dobrze rozumiem?

Nie, nie ja mieszkam z rodzicami w Niemczech normalnie lecz poprostu chce jechac szybciej do Polski bo nie chce czekac 3 tyg az pojade z rodzicami. Na ten moment mam normalnie paszport tylko ze rok po terminie. Ogolnie slyszalem ze tez przepuszczaja z paszportami po terminie ale nie wiadomo jak to u niepelnoletniego. Z paszportem po terminie jechalem juz 3 razy do Polski i spowrotem lecz dopiero teraz ma moja mama maly dylemat, do tego jezdze zazwyczaj jednym busem i dosc dobrze znam kierowcow tego busa. Moze ktos jeszcze sie wypowie :)

Jest ktos w stanie udzielic mi dokladnej odpowiedzi ? :)

dokladna odpowiedz jest taka, ze legitymacja szkolna nie jest dokumentem uprawniajacym do przekraczania granicy, bez wzgledu na to, czy jestes nieletni czy pelnoletni.
Wladze polskie dopuszczaja powrot do Polski na niewaznym paszporcie, ale wyjazdu z Polski na niewaznym juz nie dopuszczaja
Wladze niemieckie natomiast nie musza akceptowac niewaznego polskiego paszportu.

Jak bedzie w przypadku kontroli (a ostatnio jadac autem do Polski bylem 2x kontrolowany dokladnie przez wspolna polsko-niemiecka kontrole), nikt ci nie powiem, a czy jedziesz busem, autobusem czy jeszcze czym innym, nie gra zadnej roli.

@Pogodniak

Czyli jezeli bedzie Niemiecka kontrola to w takim razie juz dalej nie pojade ? :/

Powrót