Nielgalny system - aukcja allegro

• Autor wątku Autor wątku maku4554
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maku4554

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
na początku roku zakupiłem na Allegro przedmiot:
WINDOWS 7 ULTIMATE 32/64-BIT BOX PL NOWE ! WYPRZEDARZ
W dniu dzisiejszym po sprawdzaniu w Microsoft Polska legalności systemu (rozmowa telefoniczna) dowiedziałem się iż zakupiony prze zemnie system jest nielegalny, tj. jest to podróbka z kluczem Volume License - VLK, zablokowana przez MS.

Konsultant z MS doradził mi próbę odzyskania pieniędzy od sprzedającego lub/oraz wizytę na policji.

Sprzedający twierdzi, że jest zaskoczony i nie wiedział o tym fakcie i nie jest przygotowany finansowo na zwrot pieniędzy.

Jak mogę starać się o zwrot pieniędzy i co powinienem zrobić - czy starać się o zwrot gotówki czy automatycznie powiadomić policję oraz allegro o zaistniałej sprawie.

Pozdrawiam.

Możesz pokazać link do aukcji, a jeżeli ona już nie istnieje to cenę za jaką kupiłeś system?

Niestety nie ma już tej aukcji.
Kwota to : 749,00 zł za sztukę + koszty przesyłki

Pozdrawiam.

Moim zdaniem(mogę się mylić), należy wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty i zgłosić sprawę na policję.

ciebie nie obchodzi ze ma problem ze zwrotem ma oddac i tyle Jak nie policja za pirata i sad

Konsultant z MS doradził mi próbę odzyskania pieniędzy od sprzedającego lub/oraz wizytę na policji.

Zacznij od dokładnego opisu sprzedającemu problemu i przewidywanych następnych krokach jeżeli nie zaakceptuje np. propozycji zwrotu pieniędzy.

Zauważ ze jeżeli nie zgodzi się z propozycją "ugody" - to oznacza że działa świadomie.
(nie wybroni się już przed następnymi działaniami "lub/oraz" o czym też go powiadom).

Ps - generalnie nawet po zwrocie pieniędzy bym wybrał opcję "oraz" ale nie przez policje ale: MS i Allegro (stop piractwu).

Ostatnia edycja:
maku4554 napisał:
Witam,
na początku roku zakupiłem na Allegro przedmiot:
WINDOWS 7 ULTIMATE 32/64-BIT BOX PL NOWE ! WYPRZEDARZ
W dniu dzisiejszym po sprawdzaniu w Microsoft Polska legalności systemu (rozmowa telefoniczna) dowiedziałem się iż zakupiony prze zemnie system jest nielegalny, tj. jest to podróbka z kluczem Volume License - VLK, zablokowana przez MS.

Sprzedający twierdzi, że jest zaskoczony i nie wiedział o tym fakcie i nie jest przygotowany finansowo na zwrot pieniędzy.

Jak mogę starać się o zwrot pieniędzy i co powinienem zrobić - czy starać się o zwrot gotówki czy automatycznie powiadomić policję oraz allegro o zaistniałej sprawie.

Pozdrawiam.

A tak odbiegając od tematu.
Dostałeś sam klucz czy całego boxa, wraz z płytkami, licencją oraz nalepką COA (z serialem)?

Dziękuje za wszystkie porady.
Sprzedający jak narazie jest zainteresowany tematem(poprosił o nr. konta do przelewu).
Dałem mu termin do piątku do godz. 16.

greg1003
Pełna wersja BOX:
-pudełeczko,
-2 płytki (32 i 64)
-książeczki
-Licencja
-serial

Wszystko idealnie zapakowane, na płytkach żadnych naklejek, idealne hologramy itp...

Musze dość szybko kupić nowy system (moja praca to internet), ale teraz tylko "duży" sklep...

Powrót