B
Boomerek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, mam takie pytanie.
Otóż jedni mówią tak , inni tak , i w końcu nie wiem co jest dokładnie prawdą.
a chodzi tu o:
1.Czy umieszczanie plików nielicencjonowanych w Polsce jest karalne ?
-chodzi tu o np. Japońską animacje(ANIME)która nie ma polskiej licencji,nigdy sie nie znalazła na polskim rynku itp.
w końcu jak to nie którzy mrowią: nie ma polskiej licencji i nikt na nim nie zarabia ani nie traci.
2.Czy jeżeli umieszczę "linki" na swojej stronie/forum (czyli będę umożliwiał ściąganie), ale sam nie będę niczego udostępniał/wrzucał do internetu i powiedzmy ... przed wejściem na stronę/forum dam komunikat o braku polskiej licencji w wszystkich plikach jakie są na owym portalu, o tym ze rozpowszechniam ten rodzaj rozrywki, czy coś w tym stylu... Zmienia to coś ?
3.Jakie są ewentualne skutki ? jaką kare można ponieść ? gdy administrator:
-wciąż sie uczy
-ma 15 / 16 lat
-wcześniej nie miał żadnych konfliktów z prawem
Otóż jedni mówią tak , inni tak , i w końcu nie wiem co jest dokładnie prawdą.
a chodzi tu o:
1.Czy umieszczanie plików nielicencjonowanych w Polsce jest karalne ?
-chodzi tu o np. Japońską animacje(ANIME)która nie ma polskiej licencji,nigdy sie nie znalazła na polskim rynku itp.
w końcu jak to nie którzy mrowią: nie ma polskiej licencji i nikt na nim nie zarabia ani nie traci.
2.Czy jeżeli umieszczę "linki" na swojej stronie/forum (czyli będę umożliwiał ściąganie), ale sam nie będę niczego udostępniał/wrzucał do internetu i powiedzmy ... przed wejściem na stronę/forum dam komunikat o braku polskiej licencji w wszystkich plikach jakie są na owym portalu, o tym ze rozpowszechniam ten rodzaj rozrywki, czy coś w tym stylu... Zmienia to coś ?
3.Jakie są ewentualne skutki ? jaką kare można ponieść ? gdy administrator:
-wciąż sie uczy
-ma 15 / 16 lat
-wcześniej nie miał żadnych konfliktów z prawem