niematerialna pomoc rodziców swoim dzieciom

• Autor wątku Autor wątku kazikk29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kazikk29

Witam.
Nie znalazłem żadne odpowiedzi pasującej do mojego pytania.
Kiedyś widziałem komentarz lub uzasadnienie wyroku dotyczące sprawy o zachowek a dokładnie chodziło "że w polski ustawodawstwie nie zalicza się jako przysporzenia materialnego pomoc udzielana przez rodziców w opiece i wychowywaniu wnuków,pomoc w gospodarstwie domowym itp."
Proszę o wskazanie gdzie mogę znaleźć poszukiwane zagadnienie.
Pozdrawiam
Kazikk29

Witam.
Czytam,czytam,czytam i nie znajduję odpowiedzi nawet podobnej do mojego pytania.Proszę o naprowadzenie na źródło.
Pozdrawiam kazikk29

Zrodla panu wskazalem-znalezc musi pan niestety sam,co przy dosc bogatym orzecznictwie i plodnej doktrynie nie bedzie zbyt latwe,ale za to jaka przygoda....

Żeby to była przygodaaa.Tu chodzi jak odeprzeć atak strony przeciwnej próbującej mi wyliczyć jakie bym poniósł koszty gdyby rodzice nie opiekowali się moimi dziećmi a swoimi wnukami zapominając ile im udzielono pomocy nie mówiąc o nie dajacej się wyliczyć opiece nad obłożnie chorymi rodzicami.

postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 24 stycznia 2002 r., III CKN 503/00, z dnia 9 grudnia 2010 r.,
IIICSK 39/10 oraz z dnia 6 marca 2002 r., V CKN 876/00, niepublikowane).

chodzi o przysporzenia, o których mowa w art. 1039 § 3 k.c., lub gdy świadczona korzyść nie jest wymierna, przybierając postać pracy lub usługi dokonywanej w ramach pomocy w rodzinie. O tym, że usługi świadczone na rzecz spadkodawcy nie mogą być traktowane jak darowizna zaliczalna na poczet schedy spadkowej Sąd Najwyższy wypowiedział się też w postanowieniu z 6 marca 2002 r., V CKN 876/00 (Lex nr 55164).

Powrót