Niemcy Bawaria problem ze znalezieniem mieszkania

• Autor wątku Autor wątku eudajmonia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eudajmonia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, jestem tutaj nowa, pewnie podobne posty były ale każdy problem nieco różni się od mojego więc pisze nowy.
Zaczynając od początku - wraz z mężem postanowiliśmy spróbować żyć w Niemczech - mąż ma niemieckie obywatelstwo (paszport, dowód) i średnio bo średnio ale mówi po niemiecku. Oboje mamy tutaj pracę (ja staż w biurze architektonicznym na pół roku od trzech tygodni, mąż pracę na pół roku - pierwsza umowa od 1,5 miesiąca). Wszystko jest pięknie, pieniędzy nam nie brakuje, ale mieszkania nikt nam nie chce wynająć - raz że Polacy, dwa że mąż kiepsko mówi po niemiecku (ja po ang tylko), trzy - że umowę mamy tylko na pół roku, a 4 - niskie zarobki (jak dla nas nie są one niskie bo mamy niecałe 2000 euro netto na miesiąc i jesteśmy w stanie opłacić z tego mieszkanie, żyć i jeszcze odłożyć ale jak widać inne realia tutaj są). Mieszkamy aktualnie w czymś w rodzaju hotelu - ja muszę 38 km dojeżdżać do pracy, mąż 15km - hotel jest na wsi a auto mamy jedno - nie jest łatwo. Czy jest jakaś szansa żeby dostać mieszkanie? Nie chcemy socjalu, chcemy normalnie zapłacić za czynsz, kaucję, a nawet jeśli trzeba prowizję do biura - i mimo to jest to prawie nierealne by ktoś wynajął nam mieszkanie - proszę o podpowiedzi bo długo tak nie wytrzymamy - wyjechaliśmy żeby żyło się lepiej a nie gorzej...:(

dodatkowo mamy psa - małego, co skreśla nas z możliwości wynajmu jakiegokolwiek mieszkania.. ;/ szukamy po ogłoszeniach z biur nieruchomości, prywatnych, w gazetach, internecie, na facebooku i nic.. bardzo proszę o rady - może ktoś był w podobnej sytuacji? słyszałam że jeśli zarabia się poniżej 2000 euro netto na dwie osoby to państwo może nam dofinansować 680 euro na mieszkanie - może wtedy chętniej nam ktoś wynajmie?.. czy to plotka czy prawda? nie przyjechałam tu żeby ciągnąć socjal, a zdobywać doświadczenie, nauczyć się języka i godnie żyć. Jak w temacie- problem dotyczy Bawiarii - okolice Landshut.

Nie ma przepisu, ze "kto zarabia ponizej 2000 euro, dostaje dofinansowanie". Ale sa rzeczywiscie mozliwosci dofinansowania mieszkania dla osob zbyt malo zarabiajacych, to sie nazywa "Wohngeld", a ile byscie tego dostali, mozecie sobie sami wyliczyc kalkulatorem online

Wohngeldrechner - kostenlose Wohngeld Berechnung 2014

Waszym problemem nie sa jednak zbyt niskie zarobki, tylko brak pracy na stale, takim osobom wynajmumjacy niechetnie wynajmuja, bo potem praca sie skonczy, a oni sie nie was nie pozbeda, bo niemieckie prawo bardzo chroni lokatorow. Wiec ta doplata "Wohngeld" tez wam duzo nie pomoze, bo nie zmieni waszego statusu osob bez stalej pracy.

Najwidoczniej mieszkacie w okolicy, gdzie jest malo mieszkan, a duzo chetnych, to niestety normalne, ze zawsze sie znajdzie inny zainteresowany, ktory ma lepsze karty w reku (stala praca, wieksze zarobki).

Dziękuję za odpowiedź.
Dziwię się tylko tym co można wyczytać w internecie - że przyjeżdżają do Niemiec osoby z obywatelstwem (zazwyczaj jedna osoba ma), nie znają niemieckiego, nie mają pracy.. idą do urzędu i dostają mieszkanie, wysyłają ich na kurs niemieckiego i dodatkowo dają 680 euro na życie. Jak to jest? Co kryje się pod stwierdzeniem, że ktoś "dostaje mieszkanie"? urząd dysponuje jakimiś mieszkaniami? bo pytaliśmy też w spółdzielni - okres oczekiwania około rok czasu - idzie się załamać. Faktycznie w Landshut jest mało mieszkań i dużo chętnych ale nie wierzę, że wynajem jest niemożliwy.. :( oboje mamy pracę i mamy mieszkać przez pół roku w hotelu dopóki nie dostaniemy kolejnej umowy na stałe?..

Osoby z obywatelstwem niemieckim maja prawo do tzw. socjalu (ALG II), zasilku dla bezrobotnych i oplacenia mieszkania do 45 m2. Ale tylko wtedy, gdy nie maja zadnego wlasnego majatku i oszczednosci oraz nie maja pracy. Wy pracujecie, wiec ten "socjal" wam nie przysluguje. Niezaleznie od socjalu istnieje, jak napisalem, dofinansowanie mieszkania dla osob o niskich zarobkach. To sie nazywa "Wohngeld" i wyliczany jest w zaleznosci od zarobkow, jak to sie wylicza, podalem w linku powyzej.

Urzedy w Niemczech z reguly nie dysponuja w dzisiejszych czasach wlasnymi mieszkanami (komunalnymi), tylko wydaja swistek uprawniajacy do starania sie o mieszkanie z budownictwa socjalnego (Wohnberechtigungsschein). A wszystko zalezy od regionu, tam gdzie nie ma pracy, sa mieszkania, i to tanie, wiec mozna ja dostac w ciagu paru dni, wyjedzcie do bylego enerdowa, do Brandenburgii pod polska granice, tam wam dadza mieszkanie z pocalowanie reki, ale co to wam da, jak tam nie ma pracy.

Sprobujcie zalatwic sobie Wohngeld, moze to pomoze w szukaniu mieszkania. Albo na poczatek musicie drastycznie obnizyc wymagania i wziac cos na parterze przy ruchliwej ulicy, na zadupiu, gdzie jest malo chetnych. A po uzyskaniu pracy na stale sie przeniesiecie.

Powrót