D
devslash
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Przed kilku laty posiadałem konto w płatnym serwisie internetowym. Konto zostało przeze mnie usunięte manualnie. Gdy po kilku latach postanowiłem założyć tam konto ponownie, okazało się, że mój e-mail nadal figuruje w ich bazie danych i nie pozwala powiązanie go z nowym kontem.
W rozmowie z administracją portalu okazało się, że do składowania mojego adresu e-mail zobowiązuje ich prawo, gdyż jest on powiązany z ich systemem płatności. Firma ma swoją siedzibę w Niemczech.
1. Jak długo w świetle Niemieckiego(Europejskiego?) prawa mogą być składowane takie dane?
2. Czy istnieje sposób aby przyśpieszyć/wymusić ten proces?
3. Na jakie obcojęzyczne dokumenty się powołać, jeśli czas składowania wynosi dłużej niż dopuszcza to prawo?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
W rozmowie z administracją portalu okazało się, że do składowania mojego adresu e-mail zobowiązuje ich prawo, gdyż jest on powiązany z ich systemem płatności. Firma ma swoją siedzibę w Niemczech.
1. Jak długo w świetle Niemieckiego(Europejskiego?) prawa mogą być składowane takie dane?
2. Czy istnieje sposób aby przyśpieszyć/wymusić ten proces?
3. Na jakie obcojęzyczne dokumenty się powołać, jeśli czas składowania wynosi dłużej niż dopuszcza to prawo?
Z góry dziękuję za odpowiedź.