Niemcy/Europa. Okres retencji danych.

• Autor wątku Autor wątku devslash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

devslash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Przed kilku laty posiadałem konto w płatnym serwisie internetowym. Konto zostało przeze mnie usunięte manualnie. Gdy po kilku latach postanowiłem założyć tam konto ponownie, okazało się, że mój e-mail nadal figuruje w ich bazie danych i nie pozwala powiązanie go z nowym kontem.

W rozmowie z administracją portalu okazało się, że do składowania mojego adresu e-mail zobowiązuje ich prawo, gdyż jest on powiązany z ich systemem płatności. Firma ma swoją siedzibę w Niemczech.

1. Jak długo w świetle Niemieckiego(Europejskiego?) prawa mogą być składowane takie dane?
2. Czy istnieje sposób aby przyśpieszyć/wymusić ten proces?
3. Na jakie obcojęzyczne dokumenty się powołać, jeśli czas składowania wynosi dłużej niż dopuszcza to prawo?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

devslash napisał:
2. Czy istnieje sposób aby przyśpieszyć/wymusić ten proces?
Jeżeli jest to tylko kwestia adresu email w systemie (co jest bardzo prawdopodobne), to wystarczy założyć nowy adres email.

Moim priorytetem nie jest założenie tam na siłę konta, a wiedza i kontrola nad tym co i kiedy dzieje się z moimi danymi.

To pytanie zadaj raczej tutaj: § Niemcy - Forum Prawne bo trzeb by było sprawdzić ich odpowiednik Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Dzięki. Nie zauważyłem tego działu. Poproszę moderatorów o przeniesienie wątku.

Powrót