Niemcy falszywa stawka godzinowa.

• Autor wątku Autor wątku Moriente
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moriente

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, na poczatku zeszlego miesiaca podjalem prace na terenie Niemiec. Otrzymalem umowe, ktora podpisalem. Nie zawiera ona zadnej wzmianki o wysokosci wynagrodzenia, jednak osoba odpowiedzialna za rekrutacje zapewniala, ze jest to 8.50€ (a nawet 8.60) brutto. Pracujac uslyszalem od innych pracownikow, ze wysokosc wynagrodzenia za godzine netto wynosi 6.10€, co jednak nie zgadza sie z jakimikolwiek obliczeniami. Pytanie brzmi, czy mozliwe jest zeby pracodawca zaplacil mniej niz przewiduje regulujaca to ustawa, a jesli nie to w jaki sposob moge doychodzic swoich praw. W razi potrzeby zalacze skan tresci umowy o prace. Licze na szybka odpotwiedz.

Przepraszam za brak Polskich znaków, pisane na telefonie.

8.50 czy 8.60 o której to była mowa to jest stawka BRUTTO ! O netto nigdy sie nie mówi, gdyż ta zalezy m.in od klasy podatkowej, jaka została przyznana.
Prosze sobie wpisac w wyszukiwarkę Lohnrechner, wpisać stawkę brutto (8.5) i klasę podatkową i kalkulator wyliczy ile powinno być na rekę.

Nie możliwe, że w umowie nie ma mowy o stawce, lub taryfikatorze, wg którego jest ona liczona.

Tak jak pisalem wyzej, wszelkie kalkulacje wykazuja stawke o wiele wyzsza niz te magiczne 6.10€, co w takim razie robic?

Z drobna pomoca odnalazlem fragment mowiacy o systemie platnosci...

Vergütung Der Mitarbeiter wird. unter gleichzeitiger Sicherung des gesetzlichen Mindestlohnanspruches(derzeit ist dies der Mindestlohnanspruch für die Fleischindustrie in Deutschland), im Akkordlohn vergütet. Zur Sicherung des gesetzlichen Mindestlohnanspruches erfolgt die Lohnfindung wie folgt:
1. Zunächst werden die arbeitstägliche Mengen eines bestimmten Artikels mit den jeweiligen Akkordlohnvergütungssätzen multipliziert und sodann alle Teilwerte aufsummiert.
2. Sodann wird die tatsächliche Arbeitszeit des Tages mit dem gesetzlichen Mindestlohnanspruch je Stunde multipliziert.
3. Ist der gemäß 1. errechnete Betrag größer oder gleich dem gemäß 2. ermittelten Betrag. so wird der gemäß 1. errechnete Betrag vergütet, anderenfalls der gemäß 2. ermittelte Betrag.

Napisz jaką masz klasę podatkową i co stoi w Lohnabrechnungu. Czasem zdarza się tak, że na początku zatrudnienia, mimo, że masz klase podatkową 1 przyznaną, pracodawca liczy Cie w klasie 6, co jest bardzo niekorzystne finansowo. I wydaje mi sie ze tak własnie jest u Ciebie. Sprawdź to na swoim Lohnabrechnungu.

Klasa podatkowa "1", Lohnabrechnung mam otrxymac jutro.

Ostatnia edycja:
To jak otrzymasz Lohnabrechnung, to sprawdź, co stoi w rubryce klasa podatkowa. Jesli 1 tzn., że zostałeś dobrze policzony, jeśli 6 to zgłoś sprawę pracodawcy, bo jak rozumię dobrze, to zaświadczenie o posiadanej klasie podatkowej 1 dostarczyłes pracodawcy?

Dzial plac odmawia wydania mi lonu, ponadto osoba prowadzaca ze mna rozmowe rzuca sluchawka i nie raczy podac swoich danych personalnych. Zaplacono mi 6.05€ netto przy 8.50€ brutto. Co moge zrobic w tej sytuacji.

Nic nie mozesz zrobić, bo tak może wychodzić, jeśli jestes kawalerem. Ewentualnie możesz się ożenić, wtedy otrzymasz lepszą klasę podatkową.
Lohnabrechnung musza Ci wydać. Może został wysłany pocztą na adres zameldowania. Powiedz ewentualnie, ze potrzebujesz go do banku lub jakiegoś urzędu.

Wydaje mi sie to dziwne poniewaz kaldkulator przedstawia stawke okolo 6.70€ netto, ponadto pracujac wczesniej w Niemczech przy 8.50€ brutto, wyplata wynosila 6.28€ (za godzine netto) po odciagnieciu kosztow za mieszkanie.

A co "koszty za mieszkanie" maja wspolnego ze stawka netto?? Pracodawca niemiecki moze okreslic jedynie stawke brutto, bo to nie on wg wlasnego widzimisie wylicza podatek, skladki na ubezpieczenia spoleczene itd itp.
"Koszty za mieszkanie" to twoja prywatna sprawa. Jeden ma mieszkanie za 200 euro miesiecznie, drugi za 600 euro miesiecznie. To nie ma nic wspolnego ze stawka brutto, nawet jesli to mieszkanie na podstawie dodatkowych uzgodnien z pracodawca jest udostepnianie przez przacodawce

Dlatego pytam, w jaki sposob 6.05 netto to wlasciwa stawka? Z tym mieszkaniem natomiast chodzilo mi, ze po odliczeniu dziennego wydatku na oplacenie mieszkania, wciaz zarabialem wiecej niz do tej pory przy tej samej stawce brutto. Aktualnie jest to 6.05 netto bez zadnych dodatkowych oplat.

Dodatkowo chce zapytac, czy jezeli moje wynagrodzenie zostalo obliczone wedlug 6 klasy podatkowej, to czy istnieje mozliwosc ubiegania sie o ponowne rozliczenie wg. Klasy 1.

Ostatnia edycja:
Musisz wiedziec, ile godzin pracujesz MIESIECZNIE (bez nadgodzin), bo te wszystkie kalkulatory wyliczaja zarobek miesieczny netto a nie godzinowy,

A wiec jesli pracujesz 40 godzin tygodniowo, co daje przecietnie 160 godzin miesiecznie za 8,50 brutto, to stawka godzina netto przy klasie podatkowej 1 i placeniu podatku koscielnego by wyniosla 6,36 euro za godzine. Jak pracujesz mniej niz te 160 godzin miesiecznie, to stawka netto bedzie sila rzeczy nizsza

Dzien w pracy to 9.5h pracy i 1.5 h przerwy, placa brutto wynosi 8.50, przyslugujaca mi klasa "I". W miesiacu czerwcu przepracowalem 10 dni, wychodzi z tego 94 godziny pracy(odjeta zostala mi godzina, wpisna na kolejny miesiac). Czy dzial plac w takim razie rozlicza mnie na podstawie tego ile moglbym zarobic w calym miesiacu? Sprawdzilem na kalkulatorze i jesli tak to wszystko by sie zgadzalo, ale czy jest to zgodne z prawem?

Otrzymalem lon, czy od zarobionej kwoty 808 € brutto odciagany jest podatek? Lohnsteuer wedlug lonu wynosi 65€

Ostatnia edycja:
Od kwoty 450 e nie odciagaja a od kwoty 451 juz zabieraja podatek

Powrót