Niemcy: Odprowadzanie składek ubezpieczeniowych -sprawdzanie pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku ferka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

ferka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam! Moje główne pytanie brzmi: czy jest jakiś sposób, aby sprwdzić czy pracodawca odprowadza wszystkie, obowiązkowe składki ubezpieczeniowe w niemczech? Chodzi o to, iż ostatnio zatrudniłam się w nowej firmie. Przy poprzednich zatrudnieniach zawsze otrzymywałam pismo z informacją o opłacanych składkach. Tym razem takie pismo do mnie nie dotarło i w tym momencie mam wątpliwości, czy mój pracodawca jest uczciwy wobec mnie i czy jestem legalnie zatrudniona. Może już nie przysyłają tych pism, ale jest miejsce gdzie mogę to sprawdzić? Chciałam też zaznaczyć, że pracodawca nie określił kwoty brutto, otrzymuję wynagrodzenie netto, zazwyczaj bezpośrednio "do ręki". Nie otrzymuję również comiesięcznych tzw. "pasków" z rozliczeniem. Wiem jedynuie, że na pewno jestem ubezpieczona w kasie chorych. Z góry dziękuję za pomoc.

A co to za nowości? Pieniądze do reki i to bez paska???
A z czym pójdzie Pani podatek rozliczać, jak nic nie widnieje na papierze???
Niech Pani pójdzie do Krankenkasse i zapyta czy wpłynęła składka na ubezpieczenie od Pani pracodawcy. Potrzebna będzie do tego karta ubezpieczeniowa.
Poza tym zawsze moze Pani poprosić pracodawcę o zaświadczenie o zarobkach, ze potrzebuje Pani do kredytu np. Ciekawe, co Pai wystawi, bo takim zaswiadczeniem dla wszelkich placówek jest właśnie ów pasek.
W krankenkasse powinno się wszystko wyjaśnić. Ma pani umowę o pracę? To podstawa do roszczeń w sądzie pracy. Jak się wrazie okaże, że nie jest Pani jednak ubezpieczona przez pracodawcę, to prosze poinformować ZOLL.

Otóż pasek do rozliczenia podatkowego nie jest poytrzebny, gdyż pod koniec roku pracodawca ma obowiązek dać specjalny papier do tego, podobnie jak w Polsce. Paski są czystą formalnością i nie są do niczego potrzebne oprócz mojej informacji. wiem to na pewno, ponieważ rozliczałam się w zeszłym roku i nie dawałam pasków księgowej a rozliczenie normalnie poszło. Ubezpieczenie z Krankenkassy to też nie to o co mi chodzi, mnie chodzi o Rentenversicherung, Arbeitslosenversicherung oraz Pflegeversicherung. Karte posiadam już od ponad roku, i za każdym razem gdy zatrudniałam się otrzymywałam pismo od kasy chorych, iż pracodawca rozpoczął opłacanie moich składek i tak również stało się i tym razem. Do wyżej wymienionych również otrzymywałam oddzielne pismo, nie wiem z jakiego urzędu, z informacją, jaką część tych skłądek pokrywam ja a jaką pracowaca lub czy niektóre pokrywa całościowo. I chcę się dowiedzieć czy mogę gdzieś sprawdzić, czy właśnie te skłądki pracowaca odprowadza.

Widzi Pani na każdym pasku z wypłaty widnieją pozycje, gdzie jest napisane ile w danym roku jakich składek zostało odprowadzonych i ile podatku. Wcale do rozliczenia nie trzeba tego papierku z całego roku, bo na ostatnim pasku z danego roku kalendarzowego jest już cały rok wpisany. Skoro jest Pani ubezpieczona i ma Pani pewność, że składki są co miesiąc odprowadzane, to znaczy, ze jest Pani faktycznie zatrudniona. Jak chce Pani dociekać dalej, niech Pani się zgłosi do najbliższej instytucji Renteversicherung ze swoim numerem i udzielą Pani informacji.

Pflegeversicherung jest powiazane z Krankenversicherung i jest odprowadzane zawsze razem do tej samej kasy chorych.

Rentenversicherung wysyla na koniec roku zestawienie, za jaki okres wplacono skladki, ale w razie potrzeby w kazdym wiekszym miescie jest ich filia, wystarczy pojsc z dowodem osobistym i oni ci to powiedza.

Powrót