Niemcy widywanie z dzieckiem- jakie mam prawa?

• Autor wątku Autor wątku stelmacher
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stelmacher

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witajcie nie sadzilem ze kiedys bede musial opisywac tu swoj problem ale.... zycie jest brutalne
sytuacja jest taka: w polsce urodzilo nam sie dziecko(teraz ma ponad 4latka) ale po skonczeniu studiow w celu polepszenia bytu zdecydowalem sie wyjechac do niemiec tu znalazlem w miare szybko prace i po 3 miesiacach sprowadzilem swoja dziewczyne(nie zone) i dziecko do mnie do niemiec
tu dziecko chodzi do przedszkola (jest na moim ubezpieczeniu), sa zameldowane w niemczech od okolo 2 lat (w moim mieszkaniu bo wynajmuje i umowa jest na mnie)
a dziewczynie zalatwilem kurs jezyka niemieckiego darmowy bo malo zarabiam
ale po tych dwoch latach stwierdzila ze mnie nie kocha bo przylapalem ja jak z jakims "kolega" pisala jako ze nie chcialem jej oddac telefonu to uderzyla mnie w twarz ja niestety sie nie powstrzymalem i oddalem jej a ona wybiegla z mieszkania do sasiadow i wezwala policje policja przyjechala spisala wszystko a ona wrocila do domu ale po okolo tygodniu od tej sytacji zabrala dziecko i uciekla i nie chce powiedziec gdzie jest dziecko ja chce tylko wiedziec w jakich warunkach przebywa moje dziecko juz nie chodzi mi o dziewczyne
chodzi mi tylko o dobro dziecka
1.co moge zrobic w takiej sytacji?
2.czy naleza sie jej jakies prawa socjalne w niemczech jezeli tu nigdy nie pracowala?
3. czy moge zalozyc jej sprawe w polsce czy musze w niemczech?
4. kiedy moge widywac dziecko?
z gory dziekuje za pomoc

1. Najlepiej znaleźć dobrego adwokata
2. Należa się, jak poskłada wnioski tam gdzie trzeba
3. Skoro jesteście w Niemczech ponad 2 lata, to sprawa w Niemczech
4. Kwestia uzgodnienia z matką dziecka lub z Sądem

Powrót