Niemeickie Zwolnienei lekrskie w Niemczech 7 dni

• Autor wątku Autor wątku Fachowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fachowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
216
Witam, jestem zatrudniony w Niemczech przez niemieckiego pracodawce na niemieckiej umowie w Leipzig, na czas nieokreślony z 2 tygodniowym wypowiedzeniem, moja karta ubezpieczeniowa AOK zostala odświeżona ktora byla zalozona w Krefeld (inny Land)

Byłem dzis u lekarza i dostałem zwolnienie lekarskie na 7 dni z powodu zapalenia kręgosłupa lędźwiowo-biodrowego, za tydzien zapewne zostane skierowany na RTG, nastepnie do ortopedy co wiąże sie z przedłuzeniem zwolnienia lekarskiego, ktore moze potrwac no zakladam że minimum 2 miesiące.

Moje pytanie brzmi:

1. ile miesięcy można ciagnąć L4 ?
2. ile procent jest płatne na zwolnieniu lekarskim przez pierwsze 6 tygodni podobo 100% a potem ?
3. czy jeżeli bede na L4 powiedzmy dwa miesiace to czy pracodawca po moim powrocie moze mi wreczyc wypowiedzenie ktore bedzie dwutygodniowe ?
4. czy będąc na niemieckim L4 w niemczech moge opóścić kraj ? chodzi mi głównie o wyjazd do Polski lub Anglii , i czy jesli pracodawca sie o tym dowie że na L4 nie pojawilem sie w mieszkaniu powiedzmy 4 dni to czy może mi z tego powodu narobić nieprzyjemności ?

Podkreślam że to nie jest głupie przeziębienie a zapalenie połączone z prawdopodobnym odczepieniem się kawałku kręgu lędźwiowego. :(

I proszę o konstruktywne wypowiedzi i darować sobie głupie teksty ze jak jestem chory to mam lezec w lozku, poniewaz lezec i chodzic moge, lecz nie moge wykonywac czynnosci fizycznych.

Pyt. 1: Jak rozumieć to pytanie??? Niezdolnym do pracy jest się tak długo, jak długo jest się niezdolnym do pracy.
Pyt. 2 Zgodnie z § 4 Entgeltfortzahlungsgesetz przysługuje Ci w zasadzie to wynagrodzenie, które utraciłeś nie pracując wskutek choroby; obowiązuje tzw. "Ausfallprinzip", czyli zasada "utraconego zarobku"; nadgodziny są uwzględniane tylko wówczas, jeśli świadczone były przez pracownika regularnie. A zatem krótko: Przez 6 tygodni pracodawca zobowiązany jest płacić Ci pełne wynagrodzenie; potocznie nazywa się to "Lohnfortzahlung". Po upływie tych sześciu tygodni powinieneś złożyć w Twojej Krankenkasse wniosek o Krankengeld (chorobowe), które przysługuje Ci zgodnie z § 44 Abs. 1 SGB V (Sozialgesetzbuch=niem. kodeks socjalny). Zgodnie z § 47 SGB V wysokość Krangengeld-u, który będziesz otrzymywał od Twojej Krankenkasse, wynosi 70% Twojego miesięcznego zarobku brutto, od którego były liczone składki socjalne, jednak nie więcej, niż 90% zarobku netto. Krankenkasse-, czyli kasa chorych płaci Krankengeld maksymalnie przez 78 tygodni.
Pyt. 3. Pracodawca może wypowiedzieć Ci umowę o pracę, czyli zwolnić Cię za wypowiedzeniem, także w czasie Twojej niezdolności do pracy, czyli Twojej choroby; zakazu wypowiedzenia umowy o pracę w czasie choroby nie ma. Okres wypowiedzenia: Jeśli przepracowałeś dwa lata, okres wypowiedzenia wynosi jeden miesiąc; jeśli pracowałeś krócej, dwa tygodnie, wzgl. jak w umowie.
Pyt. 4: Mogą być z tym problemy, ponieważ domniemywa się, że jeśli ktoś jest niezdolny do pracy z powodu choroby, to przebywa w domu i się kuruje. Jeśli jednak wytłumaczysz Twą nieobecność w domu w taki sposób, że ta nieobecność nie kolidowała z Twoją chorobą, problemów nie będzie. W najgorszym przypadku pracodawca, stwierdziwszy, że Cię w domu nie ma, może twierdzić, że byłeś (jesteś) zdolny do pracy, a do pracy nie przyszedłeś, i wstrzyma Ci płacenie Lohfortzahlung, a nawet wypowiedzieć Ci umowę ze skutkiem natychmiastowym. Oczywiście, spierając się z pracodawcą w takiej sytuacji, musiałbyś udowodnić, że Twoja nieobecność w domu wcale nie uzasadnia twierdzenia, że byłeś zdolny do pracy (chorzy też mogą opuszczać swoje mieszkanie; np. aby pójść do lekarza lub do apteki). Chodzi bowiem o niezdolność do pracy, a nie do poruszania się po świecie. Ale to raczej problem faktów, a nie jakichś konkretnych przepisów. Jedynym pewnym argumentem po stronie pracodawcy, byłoby, jeśli udowodniłby, że pracowałeś w czasie chorobowego gdzie indziej; zdarza się.

Ostatnia edycja:
Dziekuje za wyczerpującą odpowiedź, chcialbym jeszcze powrocic do pytania 3-go,

chciałem podkreślić ze prace rozpocząłem 17.08.2014 i odrazu dostalem taką umowe na czas nieokreslony, i dziwi mnie to bardzo dlaczego ma prawo wręczyc mi wypowiedzenei np dzisiaj gdy jestem np 3-ci dzien na zwolnieniu lekarskim, i załóżmy ze po miesiącu siedzenia w domu by mi wręczyl wypowiedzenie to rowna sie to rowniez z wypowiedzeniem wynajmu mieszkania i ubezpieczenia AOK , co sprawiloby zjazd do polski do domu, i wtedy zostal bym bez pracy i bez niemieckiego ubezpieczenia i juz nikt by mi nie placił, tak to rozumiem, dlatego mnie to dziwi w porownaniu do polski, bo tam pracodawca ma prawo zwolnic pracownika dopiero po 6ciu miesiacach

wiec jesli zwolnilby mnie po miesiacu (bo ma do tego prawo) to w jaki sposob placiłby 6 tygodni "Lohnfortzahlung"
równa sie to z tym ze krankengeld tez jest zwolniony z płacenia, prosze bys mi to troche rozjaśnił.

a co do 4-go pytania to tak jak napisales ''Chodzi bowiem o niezdolność do pracy, a nie do poruszania się po świecie.''
niezdolnosc do pracy wiąże sie z wysilkiem fizycznym i przemęczeniem, lecz wejscie do busa i pojechanie np do Polski nie wiaze sie z żadnym wysiłkiem,

i jeszcz jedno 5-te pytanie jezeli lecze sie w niemczech i konczy mi sie zwolnienie np pomiesiacu i chce kontynuowac leczenei w polsce i wysylac im polskie zwolnieni lekarskie to wiem ze podobno potrzebne jest uzasadnienie dlaczego chce leczyc sie w kraju , ale czy takie uzasadnienei jest obowiązkowe i gdzies jest to stanowczo napisane ze od wolnej zamowolki sameu nie mozna dokonac ciaglosci L4 dwóch krajów ?

dziekuje za wypowiedzi

W przeciwienstwie do przepisow polskich, w Niemczech nie ma zadnego przepisu zabraniajacego zwolnienia z pracy osoby przebywajacej na zwolnieniu lekarskim, bez wzgledu na to, czy choruje sie tydzien czy 10 tygodni.

Pracodawca placi chorobowe tylko tak dlugo, jak jestes jego pracownikiem, maksymalnie 6 tygodni. Jesli formalne zwolnienie z pracy nabierze mocy przed uplywem tych 6 tygodni, to on oczywiscie nie musi ci placic ani jednego dnia po ustaniu stosunku pracy, bo wtedy jestes dla niego osoba obca, a nie pracownikiem, Od tego jest kasa chorych, z ktora trzeba ustalac dalsze szczegoly, np. kto bedzie placil za ubezpieczenie chorobowe (u Niemcow/osob, ktore przepracowaly wystarczajaco dlugo w Niemczech robi to Urzad Pracy albo socjal)

Co do wyjazdu za granice: o ile wyjazd do Polski mozna jeszcze jakos uzasadnic, np, ze masz tam rodzine, ktora sie bedzie toba opiekowac, o tyle wyjazd do Angli bedzie bardziej niz podejrzany. Nie kombinuj za duzo, bo wiecej na tym stracisz niz zyszkasz

@Pogodniak nie zupelnie odpowiedziales no moje pytania gdyz brzmialy one inaczej...

jak rozumiem, gdy pacodawca w czasie zwolnienia, przed upływem 6ciu tygodni rozwiaze ze mną umowe to wtedy przestaje mi placic i wtedy powinienem oczekiwać z niemieckiej kasy chorych pieniedzy tak ?
to mnie interesuje bo jak wyzej napisalem, zdążylem przepracowac w tej firmie 1,5 miesiaca,
a chce juz na zaś wiedziec co zrobić jezeli firma posunelaby sie do tego stopnia,

co do dalszego leczenia w polsce to juz wiem ze potrzeba uzasadnic ale komu mam uzasadnic ze chce sie w PL dalej leczyc ? i dalej nie znam odpowiedzi na pytanie : jesli chcialbym na 4 dni chociz zjechac do rodziny , to czy mi wolno czy nie... itp

Jeśli pracodawca wypowie umowę o pracę przed upływem tych 6 tygodni, w których miał płacić tzw. "Lohnfortzahlung", pracownik powinien zameldować się w Krankenkasse i złożyć wniosek o przyznanie Krankengeld, które w normalnym przypadku przysługiwałoby dopiero po upływie 6 tygodni Lohnfortzahlung. W takim przypadku przysługuje pracownikowi prawo do Krankengeld. Tak rozstrzygnął w jednym ze swych orzeczeń Bundessozialgericht (niem. Federalny Sąd Socjalny); sygnatura akt tego wyroku: B 1 KR 19/11 R. A zatem odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: Jeśli pracodawca wypowie umowę o pracę przed upływem tych 6 tygodni, w czasie których miał płacić Lohnfortzahlung, nie tracisz prawa do Krankengeld; musisz się zgłosić do Krankenkass-y i złożyć wniosek o jego przyznanie. Oczywiście, Krankenkasse będzie żądała przedłożenia zaświadczenia lekarskiego o niezdolności do pracy.
I na koniec ciekawostka: Niektóre niemieckie sądy pracy zakładają, że jeśli pracodawca wypowiedział w czasie choroby pracownika umowę o pracę z zachowaniem terminu wypowiedzenia, a wypowiedzenie nie zawiera żadnego uzasadnienia, to jedynym powodem wypowiedzenia w rzeczywistości była choroba, tzn. niezdolność pracownika do pracy. W takich wypadkach wspomniane tu przeze mnie sądy pracy zasądzały od pracodawców Lohnfortzahlung za cały okres 6 tygodni niezdolności pracownika do pracy. Podkreślam: Te sądy tak orzekały tylko w tych sprawach, gdzie wypowiedzenie umowy o pracę nie zawierało żadnego pisemnego uzsasadnienia. Nie przeczy to zasadzie prawnej, że pracodawcy wolno wypowiedzieć umowę o pracę także w czasie choroby pracownika. Z drugiej strony w przypadkach gdzie obowiązuje Kündigungsschutzgesetz (niem. ustawa o ochronie przed wypowiedzeniami) pracodaca zobowiązany jest do wykazania i udowodnienia zakładowych przyczyn wypowiedzenia umowy o pracę. Jeśli tego nie uczyni, uważa się jego wypowiedzenie za spowodowane innymi przyczynami, np. chęć uwolnienia się od obowiązku płacenia Lohnfortzahlung przez 6 tygodni. Wszystko to byłoby wyjaśniane tylko w razie pozwu do sądu pracy, opartego o Kündigungschutzgesetz. Podkreślam jednak, że miałbym wątpliwości, czy w Twoim wypadku tak korzystnie sąd pracy mógłby rozstrzygnąć, ponieważ Ciebie nie chroni Kündigungsschutzgesetz, ponieważ nie przepracowałeś u tego pracodawcy pełnego roku. A zatem w Twoim przypadku nie miałbyś prawa odwołania się do sądu pracy.

Ostatnia edycja:
dziekuje,
prosze jeszcze o odpowiedz na to:
''co do dalszego leczenia w polsce to juz wiem ze potrzeba uzasadnic ale komu mam uzasadnic ze chce sie w PL dalej leczyc ? i dalej nie znam odpowiedzi na pytanie : jesli chcialbym na 4 dni chociz zjechac do rodziny , to czy mi wolno czy nie... itp ''

i prosze o odpowiedz na to : (poniewaz jak pracowalem rok temu na niemieckiej umowie ale przez polską agencje to mieli prawo mnie zwolnic w ten sam dzien co skutkowalo jednoczesnie z rozwiazaniem ubezpieczenia AOK)

''załóżmy ze po miesiącu siedzenia w domu by mi wręczyl wypowiedzenie to rowna sie to rowniez z wypowiedzeniem wynajmu mieszkania i ubezpieczenia AOK , co sprawiloby zjazd do polski do domu, i wtedy zostal bym bez pracy i bez niemieckiego ubezpieczenia''

Opuszczenie miejsca zamieszkania podczas niezdolności do pracy z powodu choroby jest ryzykowne, ponieważ w razie stwierdzenia tej nieobecności przez pracodawcę, pracownik musi wykazać, że także w czasie tej nieobecności był, obiektywnie, niezdolny do pracy, a to nie zawsze jest proste.
Jeśli chodzi o dalsze pytanie: Niestety, pracodawca, wypowiadając umowę o pracę, nie jest zobowiązany brać pod uwagę osobistych spraw pracownika, takich jak np. konieczność wypowiedzenia mieszkania itp. Z AOK nie ma to nic wspólnego, ponieważ to ubezpieczenie istnieje na takich warunkach, jak już to wyżej opisałem. W razie wypowiedzenia umowy o pracę przed upływem okresu płacenia przez pracodawcę tzw. Lohnfortzahlung" należy zwrócić się do AOK i złożyć wniosek o Krankengeld.

Tak więc załóżmy że najprościej w świecie po prostu pojade do polski na 3 dni tylko nie wiem jaki powód może byc dobrym uzasadnieniem...

pracuję w Niemczech od 2012 roku obecnie jestem po operacji kolana od 2015
zasiłek z AOK skończył mi się we Wrześniu . Kto teraz będzie-powinien mi wypłacać zasiłek .Nie dostałem jeszcze wypowiedzenia .Nie jestem zameldowany w Niemczech. Proszę o podpowiedż

Powrót