Niemiec nie wypłacił mi pieniędzy za prace. Jak je odzyskać??

• Autor wątku Autor wątku kowalikspoko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowalikspoko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam nie wiem czy dobrze trafiłem ale ok muszę zadać to pytanie. Ja i kolega pracowaliśmy u Niemca na budowie na czarno wszystko skończyliśmy i kazał nam jechać do Polski otworzyć własną działalność gospodarczą i wtedy nam wypłaci pieniądze. wróciliśmy zrobiliśmy działalność wszystko jest załatwione i co do czego przychodzi jak pisze i dzwonie do niego to jego odpowiedz brzmi że on sam nie ma pieniędzy i muszę czekać dzisiaj już mija miesiąc od kiedy czekamy na pieniądze zbliżają się święta i naprawdę te pieniądze są mi potrzebne. tylko pracodawca wiedział że tam robimy na czarno nikt inny więcej ale teraz mam wszystkie papiery. Dodam też że mam zdjęcia z miejsca pracy i świadków że tam pracowaliśmy z kolegą. Więc moje pytanie brzmi co mam zrobić żeby Niemiec wypłacił mi te pieniądze gdzie mam się udać z czym i do kogo ?? jakie mam szanse na odzyskanie tych pieniędzy ? Proszę pomóżcie mi . Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam Dawid

Nawet jeżeli pracowałeś na czarno, możesz żądać zapłaty wynagrodzenia (porównaj wyrok Federalnego Sądu pracy z 26.02.2003 - BAG, Urteil vom 26. 2. 2003 - 5 AZR 690/ 01 ).

Nie uwoli Cię to od odpowiedzialności związanej z pracą na czarno. Ale większej kary może spodziewać się pracodawca, więc także on powinien być zainteresowany pozasądowym zażegnaniem sporu. Wezwij go za pośrednictwem adwokata do zapłaty w krótkim terminie zastrzegając sobie w innym przypadku prawo wytoczenia powództwa przed właściwym sądem pracy.

no ok ale jak on udowodni mi że ja i kolega tam pracowaliśmy tam na czarno jak ja mam działalność gospodarczą i wykonuje usługi czyli nie podpisuje z nim żadnej umowy o prace tylko wykonuje usługę i po zakończonej pracy wystawiam mu rachunek i musi mi wypłacić pieniądze. Dlatego pytam jak je wyciągnąć od niego prawnie albo po ugodzie żeby wypłacił mi pieniądze. bo z tego co mi wiadomo to każdy dzień zwłoki z wypłatą mi pieniędzy musi mi również wypłacić ale nawet na to nie licze tylko chcę dostać swoje pieniądze te co uczciwie u nich zarobiłem. Proszę pomóżcie mi :(

Nie on Ci udowodni, tylko prokurator. A prokurator dowie się o sprawie, bo go sędzia sądu pracy poinformuje, jeżeli będziesz domagał się zapłaty przed sądem. W chwili świadczenia usługi przecież żadnej działalności nie miałeś zarejestrowanej, więc pracowałeś na czarno. Nie ma żadnego znaczenia, że później zarejestrowałeś działalność.

RE: Niemiec nie wypłacił mi pieniędzy za prace. Jak je odzyskać?

szukaj osób które zajmują się sprawami osób pokrzywdzonych przez pracodwaców za granicą to nie ujdzie mu na sucho wiem że jest taka fundacja która pomga takim osobom jak Pan:(

RE: Niemiec nie wypłacił mi pieniędzy za prace. Jak je odzyskać?

najlepiej i naszybciej zgłosić sprawę na jednostce niemieckiej policji właściwej do miejsca "pracy"

Powrót