niemiecki numer podatkowy dla polaka mieszkającego w polsce

• Autor wątku Autor wątku drulaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drulaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Mam taką sytuację że mieszkam i zameldowany jestem w Polsce w Świnoujsciu, pracuje legalnie od czerwca tego roku w Niemczech (dojeżdzam codziennie do pracy około 7km). Jestem tzw. pracownikiem przygranicznym.
Probuje uzyskac Kindergeld ale firma ktorej to zleciłem twierdzi że niezbędny jest numer podatkowy przyznany przez Urzad Skarbowy w Niemczech. Firma ta twierdzi że uzyskam taki numer jak będę w 2013 roku rozliczał się z podatków.

A ja mam pytanie czy mozna taki numer podatkowy uzyskać prędzej ? Jakiś wniosek czy cos ?

To nie jest trudne: Pójdź do Finanzamt-u (Urząd Skarbowy) w miejscowości, gdzie pracujesz, względnie do Finanzamt-u, który jest właściwy dla tej miejscowości, weź ze sobą umowę o pracę, i przydzielą Ci numer podatkowy (Steuernummer). Wcale nie musisz czekać do przyszłego składania oświadczenia podakowego. Można załatwić to telefonicznie, ale skoro nie mieszkasz w tej miejscowości, lecz w Polsce, urzędnik będzie chciał widzieć jakiś dokument na fakt, że w Niemczech pracujesz, a takim dokumentem jest umowa o pracę.

pracownik przygraniczny

musi złożyć wniosek w urzędzie skarbowym miejsca siedziby pracodawcy o traktowanie jako podlegającemu obowiązkowi podatkowemu i starać się o Kindergeld w Familienkasse miejsca siedziby swojego niemieckiego pracodawcy , można to załatwić samemu ,po co firma ?

Pracownikom, posiadającym obywatelstwo jednego z krajόw członkowskich UE/EOG, nie posiadającym w Republice Federalnej Niemiec miejsca zamieszkania ani miejsca
zwykłego pobytu, wydaje się na podstawie niniejszego wniosku zamiast karty podatkowej zaświadczenie o osobistych warunkach opodatkowania będących miarodajną podstawą
potrącenia podatku od wynagrodzenia. Zaświadczenie należy przedłożyć pracodawcy. Organem wystawiającym zaświadczenie jest urząd skarbowy zakładu pracodawcy.Zostanie Pan/i uznany/a za podatnika podlegającego nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w zakresie podatku dochodowego, jeżeli suma Pana/i dochodόw przynajmniej w 90% podlega niemieckiemu podatkowi dochodowemu lub jeżeli dochody nie podlegające niemieckiemu podatkowi dochodowemu nie przekraczają kwoty 4.002 €.
Jeżeli jest Pan/i żonaty/zamężna, wtedy do sprawdzenia, czy podlega Pan/i opodatkowaniu wspόlnie z małżonkiem, z ktόrym nie żyje Pan/i trwale w separacji i wobec tego
należu Panu/i przyznać klasę podatkową III, kwota ta zostaje podwojona z 4.002 € na 8.004 €. W tym wypadku niniejszy formularz musi zostać podpisany rόwnież przez Pana/i
małżonkę/małżonka. Poniższe dane powinien potwierdzić - w części D - właściwy dla Pana/i zagraniczny organ podatkowy.
W celu uzyskania dalszych ulg podatkowych - łącznie z wolnymi od opodatkowania kwotami przeznaczanymi na dzieci - należy użyć dodatkowo formularza „Wniosek o przyznanie ulgi w podatku od wynagrodzenia”
Antrag

http://www.fa-baden-wuerttemberg.de/servlet/PB/show/1363302/EU_EWR_polnisch_309(21).pdf

Ostatnia edycja:
no to nieźle ... firma która chce ode mnie 300zł Formularze zajmuje się tym zarobkowo i "profesjonalnie" nie zna podstawowych zasad. Ręce mi opadają.

Spróbuje jednak sam.

Jeszcze tylko jedno pytanie Belunia w tym linku jest tekst po niemiecku i polsku jednak po niemiecku cześć D jest dłuższa
Czy tą cześć wypełnia polski i czy niemiecki US ?

chodzi mi o tą cześć zaczynającą się od pogrubionych słów "Nur vom Finanzamt..."

Prowadzę działalność gosp. w Polsce, żona nie pracuje w 2011 przekroczyłem próg 8004 euro a w 2012 nie przekroczę, wiec powinienem wpisać dochód za 2012 rok tak ?

Ostatnia edycja:
tego nie wiem ,ale pewnie znajdzie się ktoś ,kto już takowy wypełniał bo na prośbę wklejałam go tutaj już kilkakrotnie

numer podatkowy to chyba tylko dla zameldowanych na terenie Niemiec

Ostatnia edycja:
Ja takie coś wypełniałam dla znajomego, który jakiś czas pracował w DE. Polską część trzeba wypełnić i zanieść do Polskiego US i tam zapłaci się 17 zł. i następnie wypełnić cześć niemiecką i razem z podbitą częścią polską , zanieść do niemieckiego Finanzamt właściwego dla pracodawcy. Otrzyma się wtedy Steuernummer.

Witam.
Mój mąż pracuje w Niemczech jest tam zameldowany i otrzymał niemiecki numer podatkowy. ja z mieszkam w Polsce i tu jestem zameldowana i tez otrzymałam numer podatkowy niemiecki. Czy ja w takim razie muszę tez rozliczać sie w Niemczech?

mam ten sam problem i niewiem co z tym zrobić

:evil:mam ten sam problem i niewiem co z tym zrobić na formularzu niema nawet miejsca na polski adres zamieszkaniaa

Powrót