niemiecki pracodawca a wypadek w Polsce

• Autor wątku Autor wątku yagshemash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yagshemash

Użytkownik
Odpowiedzi
51
witam jestem zatrudniony od 6miesiecy u niemieckiego pracodawcy.umowa została podpisana na zasadzie 3tyg pracy w niemczech i tydzien urlopu podczas ktorego skręcilem noge i pekła mi torebka stawowa.3 tygodnie nosilem szyne gipsowa.czy moge sie w takiej sytuacji ubiegac o odszkodowanie za wypadek podczas urlopu??

Sprawdz czy jeszcze jesteś zatrudniony i czy masz jeszcze ubezpieczenie.

jestem dalej zatrudniony i mam ubezpieczenie.strzeliliby sobie w stope zwalniajac mnie na zwolnieniu lekarskim

Po pierwsze niemieckie przepisy, w przeciwienstwie do polskich, nie zabrajaniaja zwolnic z pracy osoby przebywajacej na zwolnieniu lekarskim, wiec pracodawca wcale "nie strzeliby sobie w stope", bo to jest zupelnie legalne.

Po drugie ubezpieczenie ustawowe obejmuje tylko wypadki, ktore wydarzyly sie w bezposredniej drodze z domu do pracy lub z pracy do domu. Wypadkow w czasie wolnym nie obejmuja.

A wiec jesli nie masz prywatnego ubezpieczenie od nieszczesliwych wypadkow w czasie wolnym (private Unfallversicherung), to zadnego odszkodowania nie dostaniesz.

w takim razie byloby mi bardzo przykro gdyby tak zrobili zwalniając mnie tylko z jakiego niby powodu.poza tym obowiazuje mnie i ich 3 miesieczne wypowiedzenie.kontaktując sie z moim dispo pare godzin temu odpowiedzial mi ze odzkodowanie mi sie nalezy.widocznie ubezpieczaja mnie dodatkowo albo jednak wypadek podczas urlopu takze podlega jakims prawom

No to ewentualnie maja jakies ubezpieczenie dodatkowe, ale nie ludz sie, ze to odszkowanie bedzie wysokie, ja kiedys zlamalem sobie prawa reke w drodze do pracy i dostalem sto iles euro, to bylo wszystko

a to w takim razie nie ma co sobie głowy zawracac...dzieki za odpowiedzi pozdrawiam

Powrót