Niemiecki Pracodawca-problem

• Autor wątku Autor wątku mama65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama65

Stały bywalec
Odpowiedzi
455
Do Pogodniak: Mam nietypowy problem. Mam umowe o prace na czas nieokreslony, z wynagrodzeniem brutto bez Anerkenung dyplomu, w ostatnim punkcie w/w umowy jest wymieniona kwota brutto z Anerkenung ab sofort. 12 lutego b.r. otrzymalam Anerkenung i został moj pracodawca powiadomiony. Od tego dnia nie zostalo mi wyrownane wynagrodzenie. Jestem w stosunku pracy z tym pracodawca. Potrzebuje stosownego atykulu prawnego i nazwy sadu pracy.
Dziękuję M

W Niemczech nie ma czegos takiego jak "kodeks pracy", a takie kwestie reguluje uklad zbiorowy (Tarifvertrag) zawierany miedzy zwiazkami zawodowymi a zrzeszeniem pracodawcow danej branzy, wiec tak ogolnikowo nic ci nie powiem. W prywatnych wiekszych firmach jest rada zakladowa (Betriebsrat), idz najpierw do nich a nie od razu do sadu.

A nazwa sadu pracy to Arbeitsgericht, ale sama musisz sobie znalezc, ktory jest wlasciwy odnosnie miejsca zamieszkania

Dziękuję. No niestety to mały prywatny dom opieki, nie ma czegos takiego jak rada zakladowa...ale uwazam, ze firma, ktora mnie sprowadzila na teren Niemiec powinna pierwsza interweniowac. Jak myslisz?M

Powrót