niemiecki urzad pracy - pytania

• Autor wątku Autor wątku niwniczan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niwniczan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem nowy w temacie i z racji ogromu i często niestety sprzecznych informacji zwracam się prośbą o potwierdzenie/danie merytorycznych wskazówek co do moich wątpliwości. Po krótko przedstawienie mojej sytuacji.

Jestem w Niemczech od 2 miesięcy ale mam trudności w znalezieniu pracy z moim wykształceniem w miejscu mojego aktualnego zamieszkania, dlatego chciałbym się zarejestrować w urzędzie (zdaje sobie sprawę, iż nie zajmują się osobami, którym nie wypłacają świadczeń, dlatego proszę o nie wypisywanie komentarzy co do słuszności tej decyzji, z góry dziękuję).
Po przyjeździe nie meldowałem się wiedząc już o obowiązkowym ubezpieczeniu od dnia zameldowania, chciałem spróbować znaleźć pracę bez pomocy Agentur für Arbeit. Po zwolnieniu się nie byłem ubezpieczony w Polsce przez 2 miesiące, które poświęciłem na naukę niemieckiego (wyszedłem z założenia, że nie ma sensu się rejestrować w Polsce w urzędzie pracy na tak krótki okres) i po przyjeździe do Niemiec również nie jestem ubezpieczony. Moje pierwsze pytanie: Rozumiem, że po zameldowaniu się w Niemczech (co mogę zrobić w każdej chwili), Agentur für Arbeit interesuje tylko ciągłość ubezpieczenia od dnia zameldowania w Niemczech? Czy to samo zresztą interesowałoby tutejszą kasę chorych? Skoro w polskim zwyczaju prawnym nie ma obowiązku bycia ubezpieczonym to nie ma żadnej postawy, aby wymagano od mnie wykazania ciągłości ubezpieczenia w odniesieniu do polskiego ubezpieczenia? Proszę również o odpowiedź jak zgodnie z ustawą mam czas na zapisanie się do tutejszej kasy chorych od dnia mojego meldunku w tutejszym ratuszu?

Czy w kontekście poniższych informacji skopiowanych ze strony urzędu istnieje teoretyczna możliwość, że w dniu dokonania meldunku w ratuszu mógłbym w tym samym dniu zarejestrować się w urzędzie pracy? Jakie kroki musiałbym podjąć pomiędzy meldunkiem a rejestracją w urzędzie pracy? Proszę również o wskazanie, które dokumenty muszę posiadać w momencie rejestracji? Czy dotyczą mnie wszystkie wyszczególnione poniżej dokumenty np. obowiązek posiadania już Lohnsteuerkarte?

Welche Unterlagen werden benötigt?
1. Personalausweis mit aktueller Meldeadresse oder Pass mit Anmeldebescheinigung (ersatzweise Lichtbildausweis mit polizeilicher Anmeldung / Anmeldebestätigung)
2. Kündigung
3. Lohnsteuerkarte (nur zur Einsicht)
4. Sozialversicherungsausweis
5. das ausgefüllte Arbeitspaket (Sofern Sie dieses bereits ausgefüllt bei Ihrer Vorsprache vorlegen können, helfen Sie mit, Wartezeiten zu verringern. Sie finden das Arbeitspaket unter "Formulare" unten auf dieser Seite)
6. Arbeitsnachweise (eventuell Gesellen / Facharbeiterbrief, Führerschein, Gesundheitspass et cetera)
7. falls schon vorhanden, die vom Arbeitgeber ausgefüllte Arbeitsbescheinigung.

Zusätzliches bei ausländischen Mitbürgern:
Reisepass oder andere Ausweisdokumente mit gültigen Aufenthalt
Letzte Arbeitserlaubnis (sofern vorhanden)

Z racji mnogości informacji, będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości co do poprawności założonej przez mnie kolejności podejmowanych czynności (w kontekście wymaganych przez AfA dokumentów).

1 krok: Meldunek Z informacji jakie uzyskałem z urzędu na maila odnośnie meldunku nie wymagają nawet umowy najmu.
Ab dem 01.01.05 können sich EU-Bürger "normal" bei den
Bürgerdiensten
anmelden und müssen nicht mehr zu den Bürgerdienste International. Mit
Erlaß vom 13.06.05 hat das Innenministerium des Landes NRW verfügt,
daß
von allen EU-Bürgern, die zur Anmeldung gelangen, ein Lichtbild zu
verlangen ist (auch minderjährige Kinder). Dieses ist dann im Original
mit der Aufenthaltsanzeige und einer Kopie des Ausweises an die
Bürgerdienste International, 32/4-2 - EU-Bürger, zu senden. Sie
erhalten
bei der Anmeldung lediglich ein zusätzliches Informationsblatt.

HINWEIS: die Anmeldung ist KEINE Arbeitserlaubnis, die Arbeitserlaubnis
muß weiterhin bei der Agentur für Arbeit und Bürgerdienste
International beantragt werden. Eine konkrete gesetzliche Regelung ist hier noch nicht bekannt !

Es kann auch jemand mit der Angelegenheit beauftragt werden.
Dazu sind
* Personalausweis oder Reisepaß der Betroffenen ( Original )
und eine
* Vollmacht mit Unterschrift
nötig! Dieses gilt für An-, Ab- und Ummeldung
Für Ehepartner entfällt die Vollmacht.
Alle anderen Angehörigen anderer Staaten müssen bei der Anmeldung zu
den

2. Krok: znalezienie kasy chorych i zapłata ubezpieczenia: Przypominam jeszcze raz pytanie :) Jaki mam czas na zapłatę ubezpieczenia od dnia mojego meldunku? Rozumiem, że jest wykluczona możliwość rejestracji w urzędzie przed posiadaniem dokumentu Sozialversicherungsausweis?

3. Rejestracja w urzędzie pracy

Będę wdzięczny również za odpowiedź na poniższe pytanie. Przy założeniu, że na wysłane Lebenslauf, będzie informacja zwrotna (pomijamy tutaj rejestrację w urzędzie pracy). Co interesuje potencjalnego pracodawcę - mam na myśli dokonane przez mnie formalności. Zakładając, że mam już konkretną ofertę pracy mówiąc kolokwialnie co muszę mieć już załatwione Meldunek i co jeszcze? Czy potencjalnego pracodawcę interesuje również ciągłość ubezpieczenia od dnia meldunku? Rozumiem, że w takim wypadku (tak jak w Polsce) w gestii pracodawcy leży obowiązek załatwienia spraw związanych np. z ubezpieczeniem? Zakładając, że mam ofertę pracy, a nie mam dokonanych żadnych formalności, co powinienem zrobić do dnia podpisania umowy?

Jak na tle powyższych informacji przedstawia się kwestia mojego zgłoszenia do tutejszego Finanzamt? Kiedy i kto powinienem to zrobić?

Będę bardzo wdzięczny za szczegółowe informacje, jeżeli pytania wydają się infantylne, to z góry przepraszam, ale nie jestem dość dobrze zorientowany w niemieckim porządku prawnym. W Anglii wyglądało to o nieporównywalnie prościej. Jestem troszkę zaskoczony biurokracją tutaj panującą, ale trzeba się dostosować do obyczajów tu panujących:)

Jeszcze raz z góry dziękuję za merytoryczne wskazówki.

Powrót