Niemieckie obywatelstwo-czy jest jakaś szansa?

• Autor wątku Autor wątku Gołąbek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gołąbek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam Wszystkich.Jestem nowym użytkownikiem i chciałbym zadać Wam pytanie w imieniu mojej dziewczyny.A więc tak,dziewczyna dostała od swojego dziadka dokumenty(jego akt urodzenia w Niemczech w 1937 roku,akt urodzenia oraz książeczkę pracy swojej prababci też urodzonej w Niemczech w 1908 roku,akt urodzenia swojej praprababci urodzonej też w Niemczech w 1877 roku,oraz akt ślubu rodziców swojego dziadka,którzy brali ślub też w Niemczech w 1930 roku..Ojciec dziadka urodził się w Przylek in Galizien.Jak opowiadał jej dziadek ktoś z rodziny(dziewczyna już nie pamięta dokładnie kto co i jak,gdyż minęło już sporo czasu od tej rozmowy)wyjechał do Niemiec na pochodzenie(tak to nazwał dziadek).Pytanie brzmi,czy moje dziewczyna ma jakiekolwiek szanse na pozyskanie obywatelstwa Niemieckiego?dodam,że urodzona jest po 1975 roku:).Dziadek z rodziną do Polski przyjechał w 1946 roku.Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.Gołąbek

Dziadek jest ojcem ojca dziewczyny:)dodam,że ojciec dziewczyny nigdy nie starał się o niemieckie obywatelstwo.Pozdr.

Oboje składają papiery o obywatelstwa jest lepiej wtedy ona ma po ojcu.

A jeśli ojciec nie chce złożyć(tu może być problem),czy nadal jest jakaś możliwość załatwienia tego pozytywnie?:)

To składa bez ojca będzie tylko ona miała.
powodzenia

Dziękuję za pomoc.Ostatnia prośba-pytanie gdzie składać taki wniosek,w jakiej formie?itp:)P.S dodam,że dziadek nadal żyje,mieszka w Polsce.czy to nie ma znaczenia na sprawę?najprawdopodobniej obywatelstwo polskie dziadek wraz z rodziną przyjęli po wojnie,po przyjeździe do Polski.

Druki składa w ambasadzie Niemiec w Polsce wtedy wie czy papiery są wystarczające.

Powrót