niemieckie obywatelstwo dziecka

• Autor wątku Autor wątku gusiaczek_d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gusiaczek_d

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
opisze w skrocie sytuacje
polka bierze slub z niemcem (polak tylko z niemieckimi papierami), slub cywilny w niemczech, tu sie rodzi dziecko ( aktualnie 3,5 roku), automatycznie ma obywatelstwo niemieckie,niemiecki dowod tymczasowy.
niestety sie nie uklada w malzenstwie, najprawdopodobniej dojdzie do rozwodu, maz ma przewage bo niemiec a zona nie zna na tyle jezyka zeby mogla tu sobie sama dobrze radzic i jak to w takich sytuacjach bywa, zona chcialaby do polski wrocic ( ma tam mieszkanie, rodzine) maz sie nie zgodzi ze wzgledu na dziecko
pytanie: czy mozna zalatwic podwojne obywatelstwo dla dziecka, nie zostalo ono jeszcze zameldowane w Urzedzie Stanu Cywilnego wPolsce, ále mozna zrobic to w kazdej chwili, tylko czy to zmieni jakis fakt??? czy jak dziecko bedzie mialo podwojne obywatelstwo bedzie mozna z nim wyjezdzac do polski??? bo tak jak pisze tam jest cala rodzina,dziadkowie a maz nie pozwala na wyjazdy i sie boje ze o kazdy nawet kilku dniowy wyjazd trzeba bedzie do meza isc a jak nie to maz moze podac o porwanie
prosze o jakas porade!!

jak to zalatwic,,przeciez ma po matce polskie (automatycznie)
ja wysylalam niemiecki akt do USC tam gdzie byl moj ostatni meldunek i wydali polski akt na podstawie niemieckiego,,teraz ma dwa syn
w Polsce nie bylam zalatwilam telfonicznie i droga pocztowa

30 zl chyba o ile pamietam za wpisanie do rejestru(czy jakos tak)nie chce mi sie sprawdzac

ale tobie to nic nie da,,nie mozesz sobie tak wyjechac do Pl.z dzieckiem jak ojciec sie nie godzi,mozesz miec klopoty jak bedzie zlosliwy

"Dziecko obywatela polskiego i cudzoziemca"
Dziecko nabywa obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jeden posiada obywatelstwo polskie. Bez znaczenia jest czy dziecko urodziło się na terytorium Polski, czy za granicą. Bez znaczenia jest również, który z rodziców (ojciec czy matka) posiada obywatelstwo polskie.

Dziecko zawsze nabywa obywatelstwo polskie, jeśli oboje rodzice posiadają obywatelstwo polskie.

Ostatnia edycja:
dziekuje za szybka odpowiedz;)
ja mam niemiecki akt urodzenia przetlumaczony na polski i masz racje, pewnie wystarczy poczta wyslac a w Polsce bedzie to odnotowane ale.... jesli nic to nie zmienia to chyba nie jest to az tak potrzebne, a tak jak piszesz, wszystko zalezy od ojca a w przypadkach rozwodow jest walka i musze sie liczyc z wielkim problemem, tylko nie rozumie dlaczego ja nie moge wyjechac na odwiedziny, nie mowie o wyjazdach kilku miesicznych albo na stale bo to juz wiadomo zeby mnie sciagali za porwanie wlasnego dziecka

na odwiedziny przeciez mozna..
moze boi sie ,ze nie wrocisz,,

watpie, on wie ze tak nie moge zrobic, jeszcze by mi dziecko odebrali i same klopoty, mysle ze to zlosliwosc jest i czuly moj punkt, bo maz zdaje sobie sprawe jak silnie jestem z moimi rodzicami w Polsce zwiazana, wiec to tylko czyjas zlosliwosc,....

ech... pewnie sie odezwe znowu z mnostwem pytan, poniewaz tak jak pisalam wczesniej nie znam na tyle niemieckiego zebym swobodnie mogla po jakis urzedach podzwonic i sie popytac

Powrót