niemieckie obywatelstwo i wylot do usa

• Autor wątku Autor wątku griciu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

griciu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,posiadam niemiekie i polskie obywatelstwo i bardzo chciałbym leciec do usa,chodzi mi o to ze nie wiem jak najlepiej to zrobic zeby nie bylo komplikacji na lotnisku,wiem ze mozna na 90 dni leciec bez wizy ale czy nie trzeba robic nic dodatkowo,czy wystarczy kupic bilet np.w Belinie i leciec czy sa dodatkowe wymagania?? mieszkam w Polsce i meldunek tez mam w Polsce.

witam,jest jakas szansa zeby ktos mi pomogl??

w innym moim pytaniu otrzymałem odpowiedz tego samego dnia (niedziela) a na tą czekam i czekam... Proszę o podpowiedź

od kiedy to jest obowiazek odpowiadania w trybie pilnym na pytania zadane na forum?:o
potrzebuje pan szybkiej odpowiedzi? zapraszam do najblizszego prawnika, tam za oplata uzyska pan szybka odpowiedz

Hej!
Zgodnie z prawem Imigracyjnym USA, możesz wjechać na teren tego kraju bez konieczności ubiegania się o wizę jeśli jesteś obywatelem jednego z 35krajów korzystającego z programu VWP (Visa Waiver Program). Niemcy, podobnie jak np. Czechy czy Litwa do programu należą - jak wiadomo, Polska oczywiście nie...
Przy przekraczaniu granicy USA posługujesz się więc paszportem RFN, dokumentu polskiego raczej nie okazuj - możesz narazić się na komplikację ze strony Urzędu Imigracyjnego.
Od 12 stycznia 2009, wymagane jest wcześniejsze zarejestrowanie się osoby posiadającej obywatelstwo państwa włączonego do VWP w internetowej bazie dany ESTA (Electronic System for Travel Authorization - znajdzesz ją pod adresem: https://esta.cbp.dhs.gov/. ) prowadzonej przez Department of Homeland Security. Należy w nim podać dokładnie te same dane co w formularzu granicznym I-94 który mają obowiązek wypełnić wszyscy podróżujący do USA ( dostaniesz je w samolocie ).
Pamiętaj ! Jeśli kiedykolwiek przedłużyłeś pobyt w USA ponad przewidziany czas lub popełniłeś tam jakieś inne przestępstwo, możesz zostać również nie wpuszczonym na ich terytorium niezależnie od posiadania obywatelstwa państwa VWP.

Serdeczne Dzięki za konkretną wypowiedż. jeszcze raz Dzięki i Pozdrawiam

Witam,
Mam podobny problem. Posiadam Polskie i Niemieckie obywatelstwo i chcę wylecieć do stanów na niemieckim paszporcie czy istotne jest że będę wylatywać z Polski a nie z Niemiec skoro w Polsce mieszkam i studiuje?

Powrót